Frontexchef tog privatjet till ministermöte

Chefen för EU:s största myndighet Frontex, Fabrice Leggeri, är hårt kritiserad av EU-parlamentariker och människorättsorganisationer. Nu har han avslöjats med ytterligare vidlyftiga fakturor.

Fabrice Leggeri, chef för Frontex, är än en gång i blåsväder.
Fabrice Leggeri, chef för Frontex, är än en gång i blåsväder.Foto: TT
Jacob Hederos

Den Warszawa-baserade EU-myndighetens chef Fabrice Leggeri tog ett privatjet till ett möte med EU:s inrikesministrar, trots att kommersiella alternativ fanns tillgängliga, enligt Euobservers granskning. Kostnaden för resan uppgick till 8 500 euro.

Frontex presschef hänvisar till att schemalagda möten samma dag, i mars 2020, gjorde det omöjligt för Fabrice Leggeri att ta sig mellan båda mötena i tid samt att distansdeltagande på något av mötena inte var möjligt.

Granskning pågår

Gränsskyddsmyndigheten har tidigare vid granskningar uppmärksammats för vidlyftiga årliga firanden av den egna verksamheten.

Samtidigt granskas verksamheten av antikorruptionsbyrån Olaf. Myndighetens gränsvakter anklagas dessutom återkommande av EU-parlamentariker och människorättsorganisationer för använda sig av så kallade pushbacks mot flyktingar och migranter vid EU:s gräns.

Frontex är med sin budget på en halv miljard euro EU:s största myndighet.

Nämnda personer

Fabrice Leggeri

Direktör Frontex
Historia (Sorbonne, 1990)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00