Framtida konkurrens på spelmarknad kan begränsas

SPEL. Regeringen har nu tillsatt den utredning som ska föreslå hur en ny spelmarknad med ett licenssystem ska se ut. I uppdraget ingår att granska om vissa former av spel ska undantas från den fria konkurrensen och om otillåtna spelsajter ska blockeras.

Senast den 31 mars 2017 ska utredaren vara klar med uppdraget att omreglera den svenska spelmarken. I stället för att enbart bolag med statligt inflytande ska få anordna spel ska ett licenssystem införas. De spelbolag som uppfyller krav om lämplighet och spelansvar och betalar skatt kan få licens och marknaden öppnas då för konkurrens.

Enligt de omfattande direktiven ska utredaren samtidigt granska vilka spelformer som ska vara tillåtna på den svenska spelmarknaden, och om det finns spel som inte ska ingå i licenssystemet. Utredaren ska lämna förslag om hur spelformer som inte bedöms lämpa sig för ett system med fri konkurrens bör regleras, enligt direktiven.

Blockera otillåtet spel

De företag som i framtiden får licens ska skyddas från konkurrens från spelbolag som inte har tillstånd i Sverige. I dag finns ett förbud mot att främja otillåtet spel och det bör vara grunden också i framtiden. Men det är inte otänkbart att det kan krävs ytterligare åtgärder, enligt regeringen.

Ett förslag från en tidigare utredning är att förbjuda förmedling av pengar, insatser och vinster, mellan spelare och spelbolag. Ett annat förslag är att blockera IP-adresser och spelsajter där otillåtet spel förekommer. Det förslaget har dock fått kritik då det inte är tillåtet att stoppa spel på bolag som är fullt lagliga i andra EU-länder.

Utredaren får nu i uppdrag att ta fram förslag på vilka ytterligare åtgärder som kan krävas för att stoppa olicensierade aktörer från att agera på den svenska spelmarknaden.

Forrige artikel EU-ledare rensade luften i flyktingkrisen EU-ledare rensade luften i flyktingkrisen Næste artikel Kommuner kräver kompensation för flyktingar Kommuner kräver kompensation för flyktingar
Överblick: Wallström KU-anmäls och brittiskt val kan bli rysare

Överblick: Wallström KU-anmäls och brittiskt val kan bli rysare

ÖVERBLICK. Med anledning av turerna kring Sveriges tidigare kinaambassadör anmäler Vänsterpartiet förra utrikesministern. Eskil Erlandsson frias från anklagelser om sexuellt ofredande och Labour knappar in på Tories inför ödesvalet i Storbritannien.