FP: Höjda miljöskatter för sänkt marginalskatt

SKATTER. Höjd moms och höjda miljöskatter på miljöovänliga fordon och kemikalier. Inför partiets landsmöte nästa vecka i Stockholm presenterade Folkpartiet på måndagen ett förslag om en stor skattereform.

Vid en pressträff på måndagsmorgonen presenterade partiledare Jan Björklund och Erik Ullenhag, ekonomisk-politisk talesperson, Folkpartiets förslag om att höja miljöskatter och moms för att finansiera en sänkt marginalskatt och avskaffad värnskatt.

Folkpartiet vill bland annat beskatta miljöovänliga fordon och kemikalier. Det ska dock inte tolkas som att Folkpartiet närmar sig regeringen, enligt Jan Björklund, som var tydlig med att påpeka att höjningen av miljöskatter ska finansiera andra skattesänkningar.

Skatteväxling inte skattesänkning

– Vi har idag 20 procent högre marginalskatt än våra jämförbara konkurrensländer, sade Erik Ullenhag på pressträffen.

Folkpartiet vill att den högsta marginalskatten i Sverige på omkring 60 procent ska närma sig genomsnittet i OECD som ligger på cirka 42 procent.

Totalt sett ska det enligt Folkpartiet inte röra sig om någon skattesänkning, utan snarare en skatteväxling för att klara av att bibehålla välfärden men samtidigt sänka skatterna på arbete.

Forrige artikel Pressat Sverige vill ha hjälp ur EU:s nödfond Pressat Sverige vill ha hjälp ur EU:s nödfond Næste artikel Moderaterna varnar för systemkollaps
Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

ANALYS. Höst är lika med nystart. Skolbarn får pennskrin och ryggsäckar, vuxna börjar skriva in möten och kick off-tillställningar i kalendrarna. Men, den här hösten riskerar vi att sparka igång pandemin samtidigt som vi försöker starta upp alla de verksamheter som får samhället att snurra.