Försvarsmakten vill ha insyn när staten ska dela ut medaljer

Den parlamentariska kommitténs förslag på ett statligt belöningssystem och en rensning bland flaggdagarna får ett överlag gott mottagande från remissinstanserna. Men Kustbevakningen påpekar att det bör gå att avstå en statlig medalj, Försvarsmakten vill ha insyn i medaljnomineringarna och hovet kämpar för kungafamiljens flaggdagar.

”Drottningens födelsedag är väl känd bland allmänheten. Det är enligt hovets mening motiverat att Hon, även efter ett eventuellt tronskifte, hedras på detta sätt under Sin livstid.” skriver hovet i sitt remissyttrande. 
”Drottningens födelsedag är väl känd bland allmänheten. Det är enligt hovets mening motiverat att Hon, även efter ett eventuellt tronskifte, hedras på detta sätt under Sin livstid.” skriver hovet i sitt remissyttrande. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johanna Alskog

I höstas lämnade en parlamentarisk kommitté över ett förslag till justitieminister Morgan Johansson (S) på hur dagens ganska vildvuxna flora av medaljer och ordnar kan moderniseras till ett modernt och sammanhängande belöningssystem för förtjänstfulla insatser.

Förslaget hann knappt landa på justitieministerns skrivbord innan det skickades ut på en remissrunda – en remissrunda som på det stora hela gör tummen upp till de förslag som kommittén, under ledning av ordförande Björn von Sydow, har tagit fram. Många av de tillfrågade remissinstanserna väljer också att inte yttra sig överhuvudtaget.

Kustbevakningen hör till de remissinstanser som tycker att grundidén med ett centralt statligt belöningssystem, med ett självständigt råd, fungerar. Men myndigheten påpekar att det finns risk att låta vem som helst nominera vem som helst till en statlig medalj. Visserligen vällovligt, men kan leda till ett mycket stort inflöde av nomineringar, det finns också risk för ironiska eller oseriösa nomineringar, befarar Kustbevakningen.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00