Försvarsberedningen får ny ordförande och nytt uppdrag

FÖRSVARSBESLUT. Med en ny ordförande, Niklas Karlsson (S), ska nu Försvarsberedningen fortsatt diskutera förslaget till försvarsbeslutet som ska lämnas till riksdagen i höst.

Den parlamentariska Försvarsberedningen lämnade över sitt slutbetänkande i maj förra året. Sedan dess har även försvarsmyndigheterna lämnat in sitt underlag för det kommande försvarsbeslutet.

Enligt försvarsdepartementet, har man under januari och februari i år samlat ledamöter från alla riksdagspartier för att diskutera försvarsmyndigheternas underlag.

Uppdrag framöver

Nu har försvarsminister Peter Hultqvist (S) beslutat om vilken uppgift Försvarsberedningen ska ha fram tills i höst, då man ska lägga fram den försvarspolitiska inriktningen till riksdagen.

Uppgiften är att beredningen fortsatt ska vara med och diskutera hur det militära försvaret ska se ut i försvarsbeslutet. Men  överläggningarna ska senast vara klara 15 maj. 

Ny ordförande

Det var tidigare ministern och riksdagsledamoten Björn von Sydow (S) som var Försvarsberedningens ordförande när sista rapporten lämnades över.

Nu har Hultqvist utsett en ny ordförande för beredningen fram till att man tar försvarsbeslutet. Det blir Niklas Karlsson (S) som tidigare var ledamot i beredningen. Från 2017 fram till februari i år var Karlsson ordförande i Kommunutredningen.

Ledamöter som förordnats till Försvarsberedningen är ungefär samma ledamöter som när beredningen lämnade sitt slutbetänkande.

Ledamöter:

  • Kenneth G Forslund (S)
  • Pål Jonson (M)
  • Hans Wallmark (M)
  • Roger Richthoff (SD)
  • Daniel Bäckström (C)
  • Hanna Gunnarsson (V)
  • Mikael Oscarsson (KD)
  • Allan Widman (L)
  • Elisabeth Falkhaven (MP)

 

Forrige artikel Överblick: Lag om skolstängning snart på plats och föräldrapenningen ses över Överblick: Lag om skolstängning snart på plats och föräldrapenningen ses över Næste artikel Tidigare partiledare kan ta över Systembolaget Tidigare partiledare kan ta över Systembolaget
Nej, politiker är inte osentimentala schackdatorer

Nej, politiker är inte osentimentala schackdatorer

ANALYS. Hade Centerpartiet varit verkligt osentimentalt i fallet Fredrick Federley hade han förmodligen kapats redan i förra veckan. Det som sker nu illustrerar snarare att det inom partier finns både sentimentalitet och vänskap, inte bara kallhamrad strategi.

Överblick: Liberal SCB-mardröm och landshövding slutar

Överblick: Liberal SCB-mardröm och landshövding slutar

ÖVERBLICK. Liberalerna får sitt lägsta stöd någonsin i SCB:s partisympatiundersökning. Fredrick Federley (C) har inte partiledningens förtroende. Stefan Löfven (S) menar att det är regionerna som bär ansvaret för att äldre inte fått coronavård och landshövdingen i Norrbotten slutar.

L-toppen som hoppat av riksdagen fyra gånger

L-toppen som hoppat av riksdagen fyra gånger

INTERVJU. Medan Liberalerna på riksnivå ligger under riksdagsspärren i mätning efter mätning så styr Torkild Strandberg (L) Landskrona med ett stöd på över 30 procent. Han har också blivit invald i riksdagen fem gånger, men fyra gånger har han hoppat av.