Försvarets brist på trosor: ”Vi tror inte Försvarsmakten själva vet vad som tar tid”

Trosor som skaver och bh:ar som ger sår. Försvarsmakten har fortfarande inte lyckats få fungerande underkläder på plats för kvinnliga värnpliktiga. ”Problemet prioriteras inte tillräckligt högt.” säger Pliktrådets Hoa Sjöholm. Men ansvarig general hoppas det ska finnas trosor till alla år 2023.

Försvarsmaktens problem att erbjuda de värnpliktiga fungerande trosor och bh:ar kvarstår, men brigadgeneral Claes Isoz hoppas att frågan ska vara löst för dem som rycker in nästa år. ”Det är klart att en bh ska passa.” säger han till Altinget.
Försvarsmaktens problem att erbjuda de värnpliktiga fungerande trosor och bh:ar kvarstår, men brigadgeneral Claes Isoz hoppas att frågan ska vara löst för dem som rycker in nästa år. ”Det är klart att en bh ska passa.” säger han till Altinget.Foto: Tim Aro/TT
Johanna Alskog

Det är nästan ett år sedan Pliktrådet släppte sin rapport om allvarliga och bestående problem inom Försvarsmakten med icke-fungerande underkläder för de kvinnor som gör värnplikten. Sedan dess har inte mycket hänt, enligt, Hoa Sjöholm, Pliktrådet, ledamot med ansvar för arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor

– Det tråkiga är att när man står där som värnpliktig så är situationen till synes oförändrad. Det är ingen skillnad. Det är samma persedlar, samma trosor och bh:ar, säger hon till Altinget.

Rapporten beskriver trosor som skaver, bh:ar i få storlekar och som ger sår mellan brösten. Kvinnor väljer kalsonger istället – när de räcker till. Men för en kvinna fungerar inte kalsonger i alla lägen, påpekar Hoa Sjöholm.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00