Förslag om att stoppa oseriös assistans får kritik

Regeringen vill stoppa oseriösa aktörer inom personlig assistans. Därför föreslås stopp av utbetalningar om verksamheten får tillståndet indraget. Men förslaget stöter på patrull. Aktörerna vill istället se att assistansanvändare ska få uppemot en månad på sig innan det stoppas.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT
Josefin Lingström

Regeringen har skickat ut förslag om vissa ändringar i reglerna kring personlig assistans på remiss. Dels gäller det förslaget om att det ska bli möjligt för Försäkringskassan och kommuner att neka en assistansberättigad person utbetalning av ersättning om verksamheten utfört assistans utan tillstånd.

Genom att stoppa betalningar för assistans av verksamheter som får tillståndet indraget, hoppas regeringen komma åt de kriminella eller oseriösa aktörerna inom personlig assistans.

– Vi tycker det är fullt rimliga förslag. Men vi tror inte att de löser hela problemet. Om man vill komma åt de som missbrukar systemet, så tror vi inte att detta räcker. Men det är fullt rimligt att man inte betalar ut pengar till verksamheter som inte har tillstånd, säger Cecilia Blanck, verksamhetsansvarig på Riksföreningen Jag, till Altinget.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00