Utredarens förslag: Sätt generaldirektörer i karantän

Generaldirektörer bör lyda under samma karensregler som ministrar och statssekreterare, enligt utredaren Karin Almgren. Hon föreslår även att ministrarnas politiskt sakkunniga ska omfattas av övergångsregler om de går till privata näringslivet.

Sedan år 2018 lyder statsråden, och deras statssekreterare, under karensregler i tolv månader efter att de har lämnat sitt uppdrag. Nu föreslår en utredning att även statliga myndighetschefer ska in under samma regelverk.
Sedan år 2018 lyder statsråden, och deras statssekreterare, under karensregler i tolv månader efter att de har lämnat sitt uppdrag. Nu föreslår en utredning att även statliga myndighetschefer ska in under samma regelverk.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johanna Alskog

För fem år sedan infördes karensregler för statsråd och statssekreterare. De innebär att under tolv månader efter att de avslutat sitt uppdrag krävs klartecken från en särskild nämnd, karensnämnden, för att få börja ett nytt jobb.

Nu ligger en utredning på civilminister Erik Slottners (KD) bord som föreslår att även de politiskt sakkunniga i ministrarnas stab bör omfattas av övergångsregler. ”Det är inte ovanligt att politiskt sakkunniga lämnar Regeringskansliet och övergår till kommunikations- eller pr-branschen, som därigenom får tillgång till ett värdefullt nätverk och kunskap om den offentliga förvaltningen som företaget kan dra nytta av.” skriver utredaren Karin Almgren i sitt betänkande.

Men enligt förslaget ska de inte ingå i samma system som ministrar och statssekreterare, utan det ska finnas möjlighet att göra bedömningar från fall till fall beroende på arbetsuppgifter och villkoren ska endast gälla i sex månader.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00