Förlossningsvård och covid-19: "Kvinnor ligger ensamma"

FÖRLOSSNING. Enligt Barnmorskeförbundet lämnar många nyförlösta kvinnor sjukhusen för tidigt på grund av smittrisk och partnern får inte närvara under vårdbesök. Personalsituationen inom förlossningsvården är ansträngd, enligt Socialstyrelsen.

Foto: Christine Olsson/TT
Marie Lundahl

Även om det är få gravida kvinnor som i samband med förlossning blivit akut sjuka i covid-19, finns det fortfarande risker, enligt Barnmorskeförbundets ordförande Eva Nordlund.

– Det kan finnas en ökad risk för komplikationer vid förlossningen, särskilt om man har andra riskfaktorer som blodtryckssjukdom, diabetes eller övervikt, säger hon till Altinget.

– Det finns även en ökad risk för kejsarsnitt om man är akut covid-sjuk. ​Framför allt är det oerhört tungt att föda vid feber och om andningen är påverkad. 

Går hem för tidigt

Coronapandemin har ökat kvinnors rädsla för att smittas under vistelsen på sjukhus.

Vi har förespråkat att man ska testa partnern för covid-19 så vet man om den är smittad eller inte, och kanske kan vara kvar. Men så gör man inte än.

Eva Nordlund
Ordförande Svenska barnmorskeförbundet

– Kvinnor går mycket tidigare hem från sjukhuset efter att man har fött sitt barn, vilket ger ett helt annat tryck på det som ska fungera hemmavid, utanför sjukhuset, säger Eva Nordlund.

– Trots vissa positiva effekter, såsom anknytning i lugn och ro, finns en risk att de går hem för tidigt när de skulle behöva vara kvar och få mer stöd.

Partnern få inte var med

Eva Nordlund, ordförande i Svenska barnmorskeförbundet.
Eva Nordlund, ordförande i Svenska barnmorskeförbundet. Foto: Svenska barnmorskeförbundet

Kvinnor på de flesta håll i landet har under coronapandemin fått göra kliniska besök utan partner, både före och efter förlossningen.

– Många känner oro inför att partnern inte kunnat vara delaktig på besöken under graviditeten. De är rädda att det kan påverka situationen när barnet väl har kommit.

Hon betonar vikten av att partnern får vara delaktig under graviditeten, som en del av förberedelsen inför föräldraskapet.

– Vilka konsekvenser det har på sikt vet vi ännu inte.

“Ligger ensamma”

Partnern får vara med på förlossningen men får sedan gå hem.

– Jag har pratat med kvinnor som blivit kejsarsnittade. Efter förlossningen måste partnern gå hem i vissa regioner, och de ligger där ensamma med sin bebis. De ringer på klockan och väntar på att någon ska ha tid att komma, säger Eva Nordlund.

– Vi har förespråkat att man ska testa partnern för covid-19 vid ankomst till sjukhuset, så vet man om partnern är smittad eller inte, och kanske kan vara kvar. Men så gör man inte än.

Ingen ökad risk för gravida

Enligt Inga-Maj Andersson, utredare på Socialstyrelsen, har man dock tidigt under pandemin sett att gravida inte löper en ökad risk att drabbas av allvarlig sjukdom om de får covid-19.

– Man har kunnat konstatera att viruset kan överföras till fostret, men att det är mycket ovanligt och i de flesta fall ganska ofarligt, även om det förekommer något fler prematura förlossningar hos kvinnor med covid–19, säger hon till Altinget.

Vårdskuld och inställda provtagningar

Coronapandemin har drabbat förlossningspersonal på olika sätt, bland annat genom att personal som haft minsta symptom inte kunnat gå till jobbet, eller insjuknat i covid-19.

– På flera håll har man omplacerat personal till verksamheterna som handhar covid-19. Det har lett till att mycket av den planerade verksamheten som exempel gynekologiska operationer, och annat som kunnat vänta, har ställts in, säger Inga-Maj Andersson, och fortsätter:

– Arbetsmiljöverket kom med ett beslut att gravida inte ska delta i vård av covid-19-patienter, vilket också kan ha påverkat situationen.

Förutom inställda operationer har även de flesta typerna av drop in-verksamheter, provtagningar, preventivmedel och cellprov ställts in i stora delar av landet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024