Om  
Louise Erixon

Förlorade makten i kommunen – nu får Louise Erixon ny roll i SD

Louise Erixon (SD) var kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg 2019–2022. Nu får hon en ny roll som bollplank för partiets lokala politiker i SD-styrda kommuner.

Miranda Olsson

I en intervju med Dagens Samhälle berättar Louise Erixon (SD) om uppdraget.

– Det handlar om att vara mellanhanden mellan riksorganisationen och de kommuner där vi är med och styr. Att vara ett bollplank och riksorganisationens utsträckta hand. Att ta vara på den kompetens som vi har i kommunerna, men också tvärtom – att hjälpa de kommuner som behöver stöd, säger Louise Erixon till tidningen.

Saknar erfarenhet

De flesta av Sverigedemokraternas företrädare som får tunga poster i kommunerna efter valet har inte samma erfarenhet som politiker från andra partier, menar Louise Erixon.

– Det kan röra alltifrån relationen till förvaltningen till att du kanske inte har haft ett kontor på kommunhuset tidigare. Eller hur du hanterar större företagsetableringar och relationerna med företagare. Eller överenskommelser med andra partier, hur man säkerställer att det man blivit lovade också blir verklighet. Det kan uppstå en miljard olika saker, säger Erixson som hoppas kunna bidra med sina erfarenheter från sina tre år som kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg. 

S-styre i Sölvesborg

Efter valet fick Louise Erixon, trots valframgången på 38,87 procent, lämna över topposten i kommunen till Socialdemokraterna. Moderaterna bestämde sig för att lämna det så kallade samstyret där partiet ingick med SD, KD och det lokala SoL-partiet.

Louise Erixon kommer fortsätta leda Sverigedemokraterna i opposition i Sölvesborg. Ett uppdrag hon har på deltid.

Nämnda personer

Louise Erixon

Kommunalråd i opposition (SD), Sölvesborgs kommun. 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00