Debatt

Förbjud polisen att använda drönare vid demonstrationer

Utrymmet för den fria åsiktsbildningen krymper i ett samhälle där rädsla för övervakning och repressalier redan sätter tydliga spår. Genom alltför ingripande polisiär övervakning riskerar man att skapa samma typ av rädsla även för medverkan i demonstrationer, skriver advokat Peter Hellman.

Vill man skydda den fria åsiktsbildningen bör man därför vara mycket försiktig med att använda verktyg för övervakning som lätt skulle kunna missbrukas, skriver debattören. 
Vill man skydda den fria åsiktsbildningen bör man därför vara mycket försiktig med att använda verktyg för övervakning som lätt skulle kunna missbrukas, skriver debattören. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I slutet av april informerade Polismyndigheten om att stora delar av Stockholms innerstad skulle kameraövervakas med drönare under demonstrationerna på första maj. Även vid ett flertal andra tillfällen har demonstrationer kameraövervakats trots att de inte innefattat några ordningsstörningar eller annan brottslighet.

Denna typ av massövervakning av fredliga åsiktsyttringar riskerar i förlängningen att utgöra ett demokratiproblem.

SVT:s självcensur

Den senaste tiden har statens möjligheter till och kapacitet för övervakning av enskilda ökat exponentiellt.

Samtidigt som övervakningen ökat har möjligheten till anonym kommunikation och oövervakade åsiktsyttringar minskat. Ett exempel på detta är att det numera inte går att skaffa anonyma kontantkort för att anonymt kunna visselblåsa eller förmedla andra uppgifter om missförhållande och samhällsproblem mellan enskilda eller till medier. 

Statlig övervakning utgör alltid ett intrång i de rättsstatliga och demokratiska värden som den personliga integriteten ska skydda.

I dagarna har vi också kunnat läsa hur den nya lagen om utlandsspioneri lett till att SVT censurerat sig själva av rädsla för repressalier om man sänt ett inslag med uppgifter om Ukrainas energiförsörjning, härrörande från den så kallade Pentagonläckan.

Samtidigt finns en bred enighet om att nu införa lagstiftning som möjliggör avlyssning av enskilda utan konkret brottsmisstanke.

Verktygen kan missbrukas

Sammantaget krymper utrymmet för den fria åsiktsbildningen i ett samhälle där rädsla för övervakning och repressalier redan sätter tydliga spår. Genom alltför ingripande polisiär övervakning riskerar man att skapa samma typ av rädsla även för medverkan i demonstrationer.

Den fria åsiktsbildningen kräver att enskilda kan demonstrera, agera och fritt utbyta tankar, idéer och åsikter. Advokatsamfundet har vid flera tillfällen pekat på att enbart insikten om att det finns en möjlighet att övervaka och spåra enskilda individer riskerar att få ytterst menlig inverkan på utövandet av många demokratiska fri- och rättigheter.

Vill man skydda den fria åsiktsbildningen bör man därför vara mycket försiktig med att använda verktyg för övervakning som lätt skulle kunna missbrukas.

Förbjud drönare vid demonstrationer

Vi vet att det finns en rad exempel där staten tidigare upprättat olagliga eller olämpliga register – från IB-affären till det så kallade Romregistret, där människor registrerats för politiska uppfattningar eller släktskap inom en viss etnisk gruppering trots att registreringen var förbjuden. Missbruk av de verktyg polisen tilldelas har även i andra sammanhang visat sig ske gång efter annan.

Det räcker därför inte med lagstiftning som förbjuder viss registrering eller behandling av insamlade data – historiens exempel ger ändå skäl för en inte obefogad oro för att något liknande skall inträffa igen.

Även om det i regeringsformen finns inskrivet såväl integritetsskydd som förbud mot registrering på grund av politisk åskådning måste medborgarna kunna lita på att de efterföljs. Därför måste polisen förbjudas att använda drönare och andra former av kamerabevakning vid politiska demonstrationer, i vart fall innan någon konkret brottslighet uppdagats som föranleder ett ingripande. Även när ett ingripande är nödvändigt måste övervakningen begränsas till den eller de som begår brotten och inte täcka övriga, fredliga, demonstranter.

Hämmar fri åsiktsbildning

Statlig övervakning utgör alltid ett intrång i de rättsstatliga och demokratiska värden som den personliga integriteten ska skydda. Att människor som vill uttrycka sina åsikter upplever att det finns en risk för att de är övervakade eller registrerade riskerar att successivt hämma den fria åsiktsbildningen. I exemplet med SVT:s självcensur har vi redan sett det hända.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00