Debatt

"För att tala politikernas språk – småföretagarnas lador är tomma"

DEBATT. Snälla myndigheter, det är oroligt att småföretagare som sökt stöd i våras ännu inte fått något utbetalt. Det är tydligt att det saknas förståelse för vad det innebär att vara småföretagare, skriver Erik Sjölander, Småföretagarnas riksförbund.

"Känslan hos många småföretagare är att regelbördan känns ännu större än vanligt."
"Känslan hos många småföretagare är att regelbördan känns ännu större än vanligt."Foto: Pär Fredin/TT
Erik Sjölander
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Talesättet ”Den som väntar på något gott, väntar alltid för länge” har aldrig stämt bättre och i detta aktuella fall väntar alltför många fortfarande. Det handlar om småföretagare som väntar på stöd i coronakrisen.

Alla besparingar är slut

Det är väldigt tydligt att varken politiken eller myndigheterna förstår vad det innebär att vara småföretagare. Småföretagaren har inte bara oro för sitt livsverk och sin personal, utan också för sin familj. För att minska oron för företag och personal behövs tydligt och snabbt stöd för att kunna undvika den annars kommande konkursvågen. Många andra länder har infört räddningspaket med fokus på just småföretagare.

Många småföretagare har känslan att de inte fått stöd och i vart fall inte i tid.

För att tala politikernas språk: småföretagarnas lador är tomma. Alla buffertar som samlats ihop tidigare år, alla besparingar – allt är slut. Denna pandemi har varit som en naturkatastrof, men till skillnad från då gäller inte försäkringarna.

"Regelhantering sekundärt"

Överbyråkratisering är stor och en myndighetskritik har vuxit sig allt starkare.

Erik Sjölander
Näringspolitisk talesperson, Småföretagarnas riksförbund

När stöden väl presenterades var det tydligt vad politiken ville. På regeringens presskonferens angående krispaket för företag riktade regeringen en uppmaning till myndigheterna att tänka kreativt och agera för Sveriges bästa. ”Om man på myndigheter agerar i förslagets anda och för Sveriges bästa då har man stöd av Sveriges riksdag och regering. Även om detta innebär kreativitet och nya processer för att lösa uppgiften.”

Effekt ska vara primärt och regelhantering sekundärt. I det instämde Småföretagarnas riksförbund helt och kände att nu kanske byråkratin blir mindre.

Tyngre regelbörda än vanligt

Erik Sjölander, Småföretagarnas riksförbund.
Erik Sjölander, Småföretagarnas riksförbund. Foto:

Verkligheten har dock blivit en helt annan. Överbyråkratisering är stor och en myndighetskritik har vuxit sig allt starkare. Känslan hos många småföretagare är att regelbördan känns ännu större än vanligt.

Vill företagare få hyressänkningar, tillfällig rabatt för hyreskostnader, så måste man gå omvägen för det via fastighetsägarna. Vill företagare söka omställningsstöd krävs ett tapp på mer än 40 procent jämfört med samma månader 2019. För att stöd ska beviljas för november och december 2020 krävs att företaget haft ett omsättningstapp på mer än 30 procent jämfört med samma månader 2019. För att söka omställningsstöd krävs ett revisorsintyg. Olika gränser, perioder och datum för olika stöd skapar bara ytterligare krångel.

Företagen kämpar

I princip dagligen har vi haft medlemmar som tycker det är krångligt att förstå vad som krävs för att få söka stöd, vad för underlag som behövs. Småföretagarnas riksförbund har gång på gång påpekat att det är för krångligt, att vi sett ett hinder och en fara i tidsåtgången och den administrativa börda som riskerar försvåra snabba insatser och effekter. Problemen är att handläggningstiderna hos myndigheterna är rekordlånga samt deras inbördes samordning obefintlig.

Många företag har verkligen kämpat, försökt tänka nytt och kreativt för att ställa om sina verksamheter. Därför tåls det upprepas vad staten sa när de presenterade stöden för företagen: kreativitet och nya processer för att lösa uppgiften.

Snälla myndigheter, det är oroligt att småföretagare som sökt stöd i våras ännu inte fått något utbetalt. De väntar ännu. Känslan av oro och kris finns hos många just nu, och i vart fall hos landets många småföretagare. De slåss nu för sin överlevnad.

Nämnda personer

Erik Sjölander

Näringspolitisk talesperson Småföretagarnas riksförbund
Fiskevårdsutbildning (Göteborgs uni., 1982)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00