Folkhögskola startar utbildning efter rekommendation från MSB

KORTNYTT. Efter nya rekommendationer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, öppnar nu anmälan för en ettårig kurs i överlevnad på folkhögskola. 

Hedda Jakobsson

Det var när MSB gick ut med nya rekommendationer för krisberedskap som tanken om ett överlevnadsprogram väcktes på Storumans folkhögskola. De nya rekommendationerna från MSB innebär att alla ska klara sig i en vecka utan hjälp vid kris. Tidigare har rekommendationen omfattat tre dagar. Utöver att ha mat och vatten i beredskap rekommenderar MSB att alla har tillgång till batterier, radio och filt, för att nämna några exempel. 

Storumans Folkhögskola vill nu utbilda personer i förberedelse för eventuell kris, så kallade preppers. Utbildningen går under namnet Preppers och överlevnadsteknik och är tänkt att pågå i ett år. Den kommer att ta upp ämnen inom överlevnad, gruppsykologi men också fokusera på praktiska färdigheter vid en krissituation. Exempelvis genom en överlevnadsövning utomhus där studenterna ska klara sig utan förnödenheter i två veckor.

– Det finns ju preppersutbildningar på olika sätt, men inte på ett helt år på folkhögskola, säger Ulrik Dahlgren, studierektor på Storumans folkhögskola till SVT nyheter.

Utbildningen har precis öppnat upp för ansökningar på folkhögskolans webbplats. Tanken är att den första kursen påbörjas nu i augusti och avslutas i maj 2019.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00