FOI: Det är inte regionernas uppdrag att leta efter spioner
Det är bristen på insyn, inte ägandet i sig, som kan vara ett säkerhetshot när vård- och omsorgsföretags ägare finns utomlands. Det konstaterar Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i en rapport till regeringen. ”I stort sett tror vi inte att det finns några systematiska hot. Det enda vi kunde identifiera är att svenska myndigheter har svårt att få tag i pålitlig information om aktörer”, säger Michal Budryk, som är en av rapportförfattarna.

Linda Berglund
Redaktör Altinget Vård och hälsa samt Altinget OmsorgRapporten beställdes av den förra regeringen, som ville ha svar på frågan om det faktum att utländska företag köper in sig i svenska vård- eller omsorgsbolag skulle kunna utgöra en säkerhetsrisk. Som exempel lyftes bolaget Tencent som levererar onlinetjänster och som äger fem procent av Doktor.se. Bland Tencents delägare finns den kinesiska staten. I samband med affären restes politiska krav på ägarprövning, eftersom det fanns farhågor om att kinesiska staten skulle kunna få tillgång till journalanteckningar.
Men FOI konstaterar att det inte finns något uppenbart svar på frågan om säkerhetsrisk. Uppdraget var brett utformat och tidigare forskning saknas, vilket gjorde att FOI hade svårt att veta vilka frågor som skulle ställas. Några tydliga säkerhetsrisker har inte hittats.
– Vi fick i uppdrag att undersöka alla möjliga svenska investeringar utan att koncentrera oss på något specifikt antagonistland och då kan det vara så att de som är lite mer illvilliga förvinner i mängden, säger Michal Budryk.