Debatt

FMSF: Avskaffa den allmänna värnplikten en gång för alla

DEBATT. Rekryteringsproblem är inte skäl nog för den frihetskränkning som den allmänna värnplikten innebär. Unga ska inte berövas ett år av sitt liv för att vara statens slavar, skriver Fria moderata studentförbundets viceordförande.

Foto: FMSF och Maria Hedegaard/Ritzau Scanpix
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Beatrice Backman
Viceordförande Fria moderata studentförbundet

Enligt Försvarsberedningens slutrapport till regeringen och försvarsminister Peter Hultqvist, ska fler ungdomar komma att kallas in för att göra värnplikten. Siffran kommer att öka från 3 000 till 8 000 inkallade per år. Det är fel väg att gå. Den allmänna värnplikten är inte bara statligt förmynderi i dess värsta form, det är en grov inskränkning av människors frihet och borde slopas helt.

Döms till fängelse

”Om jag inte vill så ska jag inte tvingas” säger en av de ungdomar som valt att inte fullgöra sin värnplikt och därför dömts till 14 dagars fängelse. Sedan återinförandet har många fler dömts till fängelse för att de vägrat detsamma.

Statens slavar

Det är en grov inskränkning av människors frihet att tvingas ge upp sin tid och sina liv utan att själva ha erbjudit sig att göra detta. Militär utbildning kan för många vara en fantastisk erfarenhet, men det som för den ene är en berikande utbildning för livet, är för den andra ett övergrepp och missade möjligheter: Studieplaner som går till ända, resor som aldrig blir av eller jobb som måste nekas.

Oavsett vad, hotas unga med fängelse om de vägrar, och blir statens slavar i ett år de aldrig kommer få tillbaka.

Vad kommer härnäst

Jag vill fråga regeringen Löfven, försvarsberedningen och försvarsminister Peter Hultqvist, varför ni tvingar ungdomar att försvara ett land de inte vill försvara?

Jag vill fråga regeringen Löfven, försvarsberedningen och försvarsminister Peter Hultqvist, varför ni tvingar ungdomar att försvara ett land de inte vill försvara?

Hultqvist argumenterar att försvaret har svårt att rekrytera tillräckligt med personal. Om tvång är okej för att lösa statens personalproblem, vad kommer härnäst? Polisplikt för att råda bot på polisbristen?

Förtjänar rimlig ersättning

Rekryteringsproblem är inte skäl nog för den frihetskränkning som den allmänna värnplikten innebär. Försvaret kan, precis som vilken annan arbetsgivare, göras tillräckligt attraktivt utan tvång. Människor som frivilligt är beredda att ge sina liv för sitt land förtjänar inte bara stor respekt – utan också en rimlig ersättning för sina tjänster. Det är på det sättet som försvarets personal bör rekryteras.

Den fråga regeringen bör ställa är inte hur många fler som ska tvångsinkallas, utan varför försvaret har misslyckats med rekryteringen och hur det ska bli attraktivt nog för att täcka dagens behov.

Krig har bytt form

Sverige behöver ett starkt försvar för att kunna möta dagens och framtidens hot, men låt oss se verkligheten för vad den är: Med en population på runt 10 miljoner invånare kommer Sverige aldrig få en massarmé.

Krig i dag förs inte med rustning och svärd utan stavas cyberhot, vilseledande information och vapen långt mer avancerade än vad man vill föreställa sig. Det handlar inte längre enbart om flest, utan det är bäst rustade soldater som vinner. Det får vi genom ett försvar byggt på frivillig, kvalificerad personal och avancerad teknologi.

Slopa tvånget

Dagens ungdomar ska inte straffas för att nuvarande och tidigare regeringar har misskött sitt försvarsansvar. Ett slopande av den allmänna värnplikten innebär inget annat än borttagandet av ett tvång bortom alla rimliga gränser. Det är hög tid att Sveriges regering avskaffar den allmänna värnplikten, en gång för alla.

Nämnda personer

Peter Hultqvist

Ordförande i försvarsutskottet (S)
Gymnasieutbildning (Soltorgsskolan och Hagaskolan, Borlänge)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00