Analys av 
Anton Säll

Flest kokkaffekannor före valet vinner

På med flanellskjortan, nu är det valrörelse! Partierna försöker vända valvindarna genom att kandidera i skogen. Men frågan är hur bra det kommer att gå, eftersom bara 15 procent av väljarna utanför de stora städerna identifierar sig som konservativa.

Artskydds- och skogsfrågorna fungerar som en stark symbolfråga för den konservativa gruppen män som redan finns på landsbygden.
Artskydds- och skogsfrågorna fungerar som en stark symbolfråga för den konservativa gruppen män som redan finns på landsbygden. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Anton Säll

Den andra mars tog Ebba Busch på sig den rödsvarta flanellskjortan och drog norröver. I det vackra Norrfors, 15 kilometer inåt landet från Umeå, drack hon kokkaffe med en skogsägare och bedyrade att partiet står på skogsägarnas sida i den infekterade artskyddsfrågan.

Några veckor tidigare stod hon vid bensinpumpen och såg bister ut. Priset i pumpen måste ner, basunerade partiet ut. Landsbygden lider redan tillräckligt, menade Ebba Busch.

Frågan om artskyddet har bevakats ingående här på Altinget av Johanna Alskog, men utöver Dagens Nyheter har övriga riksmedier mer sällan gått på djupet i frågan. På ett sätt förståeligt, eftersom frågan är både krånglig och infekterad.

I veckan var det debatt i riksdagen om artskyddet. Miljö- och jordbruksutskottet vill på borgerligt initiativ att fridlysta arter inte bör ”väsentligt försvåra för markägare” som vill bruka sin skog eller mark. På andra sidan debatten står bland annat miljöorganisationer och Miljöpartiet.

För den lägenhetsboende tjänstemannaklassen i Stockholm är frågan ungefär lika begriplig och viktig som vargfrågan. En del har svårt att förstå hur skogsregler kan göra människor så arga. Andra bryr sig inte alls.

Men det finns en baktanke bakom högerpartiernas offensiv i traditionella landsbygdsfrågor.

Stad mot land

Enligt Infostats rapport ”Stad och land – ett delat Sverige?” identifierar sig fler på landsbygd än i storstad som socialdemokrater, men femton procent av väljarna utanför de stora städerna identifierar sig som konservativa. Samtidigt har regionerna inte tagit del av den befolkningsutveckling som storstäderna växer av. Landsbygdsbefolkningen blir äldre, förväntningarna på den egna privatekonomin är lägre och fler än hälften använder bilen dagligen.

Det är kokkaffe, det är flanell. Det har Ebba Busch i alla fall rätt i.

Artskydds- och skogsfrågorna fungerar som en stark symbolfråga för den konservativa gruppen män som redan finns på landsbygden. Inte ska någon annan berätta för mig som landsbygdsbo hur jag ska ta hand om min skog eller hur jag ska skydda mina får! Särskilt inte någon Stockholmare som bryr sig mer om vargarna och bofinkarna än om mig! menar de kritiska landsbygdsborna.

Kvinnorna då?

Tidigare mätningar har visat att det framför allt är kvinnor som röstar socialdemokratiskt. Männen är mer benägna att rösta borgerligt eller på Sverigedemokraterna.

Men landsbygdsväljarna är inte Miljöpartiets att försvara, utan det är Socialdemokraterna som måste ut och markera revir. Partiet har redan dragit igång med sin egen, mer rörelseinriktade offensiv. Sveriges snackigaste socialdemokrat Karl-Petter Thorwaldsson åker i egenskap av näringsminister in på varenda arbetsplats han stöter på. Vänsterpartiet vill ha sin del av kakan också, så partiledaren Nooshi Dadgostar har tillbringat nästintill lika mycket tid i reflexgul arbetsjacka som i riksdagskorridorerna de senaste månaderna.

Med en åldrande befolkning som i hög utsträckning bor på landet och som dessutom är mer orolig för sin privatekonomi finns en grogrund för missnöjda partibytare. Hittills har det varit Sverigedemokraterna som lyckats kapitalisera på missnöjet bland männen.

Partierna verkar i alla fall eniga om att det är på landsbygden som valet avgörs i år. Flest kaffe i utomhusmiljö före september vinner.

Nämnda personer

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

Karl-Petter Thorwaldsson

Tidigare näringsminister (S), före detta senior rådgivare SSAB, tidigare LO-ordförande
Gymnasieutbildning

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget