Fler lärare får indraget lärarlönelyft

LÖNELYFT. Falun kommun har nu gjort om sin fördelning av bidraget, vilket har lett till att 14 lärare får indraget lärarlönelyft. Istället har mindre erfarna fått tagit del av det.

Lärarlönelyftet har inneburit ett lönepåslag mellan 2 500-3 500 för en enskild lärare. På flera skolor har man nu gjort om fördelningen, senast i Östhammar och Gävle. Nu har man även gjort det på Lugnetgymnasiet i Falun. 2016 fick 44 lärare ta del av lönelyftet, vilket innebar ett lönepåslag med 3 500 kronor. 

Indraget utan anledning

När man nu reviderade fördelningen fick 54 lärare ta del av lärarlönelyftet. Men summan justerades till 2 500 kronor per lärare. Av 54 lärare är 24 av dem nya, som inte fått lönelyft tidigare. Detta gör att 14 lärare nu har fått sitt lärarlönelyft indraget. 

Läs också: Kommuner drog in lärarlönelyft – lärare säger upp sig

Innan sommaren kontaktades de 14 lärarna via mejl, där de fick veta att lönelyftet på 3 500 kronor blir indraget. Det gavs ingen motivering till varför man drog in det. 

Gått till mindre erfarna

Lärarnas riksförbunds lokalombud på Lugnetgymnasiet, Ulla Milstam, beskriver det som en “käftsmäll”. 

– Många som har jobbat länge, och är omvittnat duktiga lärare, får nu känna sig förminskade och bortplockade – till förmån för några som har seglat in ganska nyligen. Om du har varit klassad som en extra duktig lärare så sent som i maj och sedan mister du det lärarlönelyftspåslag, det skickar en väldigt tydlig signal att du inte är lika uppskattad och duktig längre, säger Ulla Milstam till Skolvärlden.  

Läs också: Kommun hotar med böter till skolkande elever

Hon berättar även att en av de berörda lärarna har sagt upp sig och gått till en annan skola efter händelsen.

Forrige artikel Vaktavlösning i försvarsutskottet  Vaktavlösning i försvarsutskottet  Næste artikel Ryssland rustar upp – bara 25 mil från norsk mark Ryssland rustar upp – bara 25 mil från norsk mark