Kommun hotar med böter till skolkande elever

KORTNYTT. Barn- och utbildningsnämnden i Vaggeryds kommun hotar nu om böter i två fall till föräldrar vars barn har skolkat.

Föräldrarna i kommunen är inte informerade om att skolk kan leda till hot om böter, eller föreläggande om vite som det också kallas. Men vårdnadshavare är skyldiga till att se till att barnen närvarar. För första gången testas vitesföreläggande i Vaggeryds kommun efter ett nämndbeslut.

– Vi gör det på uppmaning av Skolinspektionen. Nu i skolstarten vill vi att eleverna närvarar från början så att de inte ska komma efter, säger Jenny Larsen, ordförande barn- och utbildningsnämnden i Vaggeryds kommun till SVT.

Om barnen inte kommer till skolan, trots vitesföreläggande, kan nämnden döma ut vite. Då går det till förvaltningsrätten.

Läs också: Skolinspektionen börjar ställa högre krav på friskolor

Jenny Larsen förklarar att vite endast ska användas i de mest allvarliga fallen. Det kommer även utvärderas vad vitesförelägganden har för effekt och vilka riktlinjer som ska följas. Sedan kommer de ta ställning till om detta ska användas i större utsträckning.

Forrige artikel Svenska universitet tappar i internationell rankning Næste artikel Här är nya utbildningsutskottet