Fler blir lärare

STATISTIK. Det är fler som är antagna till lärar- och förskollärarutbildningar, enligt en rapport från Universitets- och högskolerådet, UHR.

Mattias Croneborg

Rapporten från UHR sammanställer statistik över antalet utbildningar och behöriga sökande. Generellt sett minskar både antalet utbildningar och behöriga sökande.

Till vårterminen finns det 15 procent fler lärarutbildningar, jämfört med vårterminen förra året.

Det är tre grupper av utbildningar som leder till yrkesexamina som ökar i antal. Förutom lärare är det civilingenjörer och högskoleingenjörer, som ökar med 58 respektive 35 procent.

Sett på individnivå är det 9 674 behöriga sökande på lärarutbildningar. Det är en ökning med ökning 6,1 procent. Av dessa var 8 950 förstahandssökande. Totalt antas 3 577 personer till utbildningarna.

Även om antalet utbildningar har ökat för förskollärare är antalet behöriga sökande något lägre i i år jämfört med förra året.

Yrkeslärarutbildningar har 376 behöriga sökande denna termin, det är 0,5 procent lägre jämfört med för ett år sedan. Men antalet antagna ökar med drygt 10 procent till 303.

Antalet behöriga sökande ökar mer för män än för kvinnor. Det gäller för alla lärarkategorier, visar rapporten från UHR.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00