Debatt

Fideikommiss – ett patriarkaliskt regelverk som måste förändras

En modern jämställdhetspolitik går inte ihop med en föråldrad lag från sextonhundratalet. Den så kallade feministiska regeringen kan rimligtvis inte fortsätta att tillåta ett föråldrat patriarkalt förhållningssätt, skriver Centerkvinnornas Anna Gunstad Bäckman och Helena Vilhelmsson.

Skoklosters slott, Skokloster i Håbo kommun, som tillhör avvecklade fideikommiss i Sverige.
Skoklosters slott, Skokloster i Håbo kommun, som tillhör avvecklade fideikommiss i Sverige.Foto: Magnus Andersson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

År 1686 stiftades en lag som gjorde det möjligt att hålla samman större egendomar genom att inte splittra dem vid arvskiften. Detta har inneburit att samlingar av historiskt, kulturellt och vetenskapligt värde kunnat bevaras för framtiden, likaså byggnader och jordbruksmark samt områden av naturvårdsintresse som har stor betydelse för friluftslivet.

Så långt är detta en bra idé utifrån kulturhistoriska värden. Men denna lag är så mycket mer än kulturarv. Fideikommiss är också ett regelverk där fastigheten går i arv i viss angiven ordning och oftast efter förstfödslorätt med företräde för söner.

En förlegad syn

Vi skriver i dag 2021. En modern jämställdhetspolitik går inte ihop med en föråldrad lag från sextonhundratalet.

Rimligtvis kan de inte fortsätta att tillåta ett föråldrat patriarkalt förhållningssätt.

Att inte ha fri nyttjanderätt och beslutanderätt på sin egendom, då fideikommiss inte tillåter detta, är också en förlegad syn på hur entreprenörer kan driva sina gods och gårdar. Förändringar i detta regelverk måste kunna göras på ett sätt utan att historiska kulturarv förstörs eller går till spillo.

Svårt beslut för feministisk regering

Systemet med fideikommiss bestäms ytterst av regeringen, som godkänner en ansökan från godsherren.

Nu ansöker en greve och hans arvingar som äger Fullerö Säteri i Västerås, om att Stefan Löfvens regering ska låta det fortsätta för all framtid. Den så kallade feministiska regeringen har nu ett svårt beslut framför sig. Men rimligtvis kan de inte fortsätta tillåta ett föråldrat patriarkalt förhållningssätt. Det vore oacceptabelt.

Centerkvinnornas krav

Centerkvinnorna är gröna, liberala feminister. Vi har kämpat för kvinnors rättigheter sedan 1932. Vårt mål är ett jämställt samhälle, där alla kvinnor och män har samma förutsättningar att förverkliga sig själva och sina drömmar. Detta går stick i stäv med fideikommissens ändamål.

Därför kräver vi att:

  • Fideikommissens regelverk ska ändras i grunden.
  • Könsneutrala specialregler om arvsrätt ska tillämpas.
  • Mark- eller fastighetsägaren ska ha nyttjande- och äganderätt som tillåter en försäljning eller avyttring där inte kulturhistoriska arv går till spillo.
  • Regeringen tar ett kraftigt ställningstagande mot dessa typer av föråldriga patriarkala regelverk.
Nämnda personer

Helena Vilhelmsson

Riksdagsledamot (C), jämställdhetspolitisk talesperson
Skogstekniker

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00