FHM:s rekommendationer om höstdos mot covid-19 får kritik: ”Svårt för regionerna att planera”

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla 65 år och äldre ska ta en femte påfyllnadsdos mot covid-19 i höst. Men enligt Emma Spak på SKR är rekommendationerna otydliga samtidigt som många i de yngre åldersgrupperna inte tagit sin tredje eller fjärde dos, vilket försvårar regionernas beredskapsarbete. Hon menar att det behövs ”klarhet i vad som är målsättningen från myndigheterna”.

Alla 65 år och äldre rekommenderas att ta en femte vaccindos mot covid-19 i höst.
Alla 65 år och äldre rekommenderas att ta en femte vaccindos mot covid-19 i höst.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Marie Lundahl

Som Altinget tidigare rapporterat har Folkhälsomyndigheten rekommenderat en femte så kallad höstdos för alla personer 65 år och äldre. Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell behöver denna målgrupp extra skydd inför höst- och vintersäsongen. Yngre åldersgrupper klarar sig enligt Tegmark Wisell på en tredje dos ett år till och att ”vinsterna med en höstdos är begränsade för dessa personer”.

Men enligt Emma Spak på Sveriges kommuner och regioner (SKR) är de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten otydliga.

– Vi har lyft till Folkhälsomyndigheten att nackdelen med en så öppen rekommendation är att det blir svårt för regionerna att planera sin kapacitet. De nya rekommendationerna väcker många frågetecken, säger hon till Altinget.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00