Feministerna och piraterna laddar om – siktar på att växa i kommuner

Några mandatperioder tillbaka rönte Piratpartiet och Feministiskt initiativ framgångar i EU-val. Men sedan dess har partierna fört en undanskymd tillvaro på riksnivå. Strategin nu är mer långsiktig. Ett första steg är att vinna fler väljare i kommunerna.

Både Teysir Subhi och Katarina Stensson är högstadielärare utöver sina partiledarroller. 
Både Teysir Subhi och Katarina Stensson är högstadielärare utöver sina partiledarroller. 

Både Piratpartiet och Feministiskt initiativ har tidigare haft framgångar. Men succévalen ligger ett antal år tillbaka i tiden. Piratpartiet gjorde sitt bästa val 2009, då kom partiet in i EU-parlamentet med två mandat. I riksdagsvalen har det inte gått lika bra. Det högsta valresultatet var 2010 då Piratpartiet fick 0,65 procent. Däremot har Piratpartiet som rörelse haft internationella framgångar. Både Piratpartiet på Island och i Tjeckien sitter i sina länders parlament, något som gett Piratpartiet i Sverige stor insyn i europeisk politik.

Katarina Stensson
Katarina Stensson Foto:
– Att det gick bra för piratrörelsen i Sverige i början gjorde att den kunde växa och få framgång i andra länder. 2014 hade vi en ordentlig dipp och sedan dess har vi jobbat för att ta oss tillbaka. Men då blir rörelsens framgångar i andra länder viktiga för oss, dels utbyter vi erfarenhet med varandra, dels får vi insyn i rummen där politik förs, även om vi inte sitter i svenska riksdagen, säger Piratpartiets partiledare Katarina Stensson till Altinget.

Samma år som Piratpartiet lämnade Europaparlamentet, 2014, kom Feministiskt initiativ in med ledamoten Soraya Post. I riksdagsvalet samma år fick Fi ungefär 3,1 procent, ett resultat som både försäkrade betalda valsedlar och partistöd. Men sedan dess har partiet ändå backat på riksnivå.

De flesta i dag kallar sig för feminister

Teysir Subhi
Partiledare Feministiskt initiativ

– Vi är ett parti och rörelse som växte väldigt snabbt, som har varit och är en stor blåslampa på de etablerade partierna. De flesta i dag kallar sig för feminister exempelvis. Men arbetet måste vara långsiktigt, det får inte bara vara det här kampanjtänket att vinna eller försvinna och så var det kanske lite 2014. Kollar man på kampen för rösträtt eller den svenska välfärdsstaten så tog det väldigt lång tid och jag tror vi ska förhålla oss på samma sätt, säger partiledaren Teysir Subhi till Altinget.

Kommunsatsning

Piratpartiet, som tidigare främst har siktat på riksdag och EU, har i årets val lagt en annan strategi. I år ska partiet fokusera på att komma in i kommunfullmäktige. Strategin beskriver Katarina Stensson som en del i omorganisationen av partiet och i den strategin vill Piratpartiet gå ett steg tillbaka för att på sikt kunna växa som parti.

– Vi ser nu att vi har starkare engagemang i vissa kommuner och då är det helt enkelt smartast att fokusera på att komma in där. Då får vi in politisk erfarenhet i partiet och vi får bra baser att bygga vidare på så vi till slut kan bli större även på riksnivå, säger Katarina Stensson.

Teysir Subhi
Teysir Subhi Foto:
Feministiskt initiativ har redan kommunmandat i Stockholm och Göteborg, men också i mindre kommuner som Kiruna och Simrishamn, samt i Region Gotland. Fi satsar också mycket på kommunerna i årets val och vill ta fler mandat på lokal och regional nivå.

– Vi ställer fortfarande upp till riksdagen, även om det inte är vårt främsta fokus. Vi vet också att vid 2,5 procent så får vi partistöd, därför är det också viktigt att tänka på de delmålen. Men vi satsar på kommuner och regioner för att vi menar att det är en hållbar och långsiktig strategi, säger Teysir Subhi.

Stärk demokrati och de-eskalera våld

Piratpartiet lägger störst fokus på demokratifrågor. Exempelvis vill PP utöka det medborgerliga inflytandet, starta en konstitutionsdomstol och uppdatera offentlighetsprincipen. Censur är partiet negativt till, även i kristider som den just nu. Därför är Piratpartiet emot EU:s censur av de ryska mediestationerna RT och Sputnik.  

– Det finns ett behov att kämpa för demokratin, bland annat som en reaktion på den alltmer auktoritära vägen som riksdagspartierna går, men vi ser det också i globala rörelser. Överlag är vi negativa till censur och det är för att det inte fungerar. Censur hör inte hemma i en demokrati för det skapar bara ryktesspridning, säger Katarina Stensson.

Soraya Post firar att hon valts in i EU-parlamentet 2014.
Soraya Post firar att hon valts in i EU-parlamentet 2014. Foto: Maja Suslin/TT
Feministiskt initiativ har i år, precis som många andra partier, fokus på klimat och försvarsfrågor. För att få ett hållbarare klimat vill Fi pausa tillväxten. Ökad militarism och upprustning ser Fi som en säkerhetsrisk och i stället vill partiet arbeta för en de-eskalering genom att bekämpa flera former av våld.

– Framför allt står vi inför en stundande klimatkris och vi är det enda partiet som säger att vi måste pausa tillväxten. Mänsklig säkerhet har ju blivit aktuellt nu när vi ser kriget i Ukraina. Då anser vi att vi måste jobba med de-eskalering och det gör vi inte genom att rusta upp försvaret. Vi måste bekämpa alla former av våld så som mäns våld mellan länder, mäns våld på gatan, mäns våld i hemmet och framför allt stärka de fredsbevarande insatserna som diplomati och demokratiska grupper i Ryssland, säger Teysir Subhi.

Partiledarbyten

När Fi hade sina valframgångar år 2014 var det med partigrundaren Gudrun Schyman i spetsen. Hon har klivit tillbaka från partiledarposten och partiet öppnade nyligen ett uteslutningsärende mot henne. Anledningen är Schymans nya parti Klimatalliansen.

– Vi har riktlinjer som Gudrun själv var med och skapade, som säger att man inte kan ha ett förtroendeuppdrag i Fi och ett annat parti samtidigt. Det går naturligtvis att vara medlem i ett annat parti och ha förtroendeuppdrag dessutom, men det går inte att kandidera för två samtidigt, säger Teysir Subhi.

Dåvarande partiledaren Rick Falkvinge och den nyvalda parlamentarikern Christian Engström firar Piratpartiets valframgång 2009.
Dåvarande partiledaren Rick Falkvinge och den nyvalda parlamentarikern Christian Engström firar Piratpartiets valframgång 2009. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT
Piratpartiet har också haft problem med partiledare. Anna Troberg som var efterträdare till grundaren Rick Falkvinge avgick i december 2014. Efter hennes avgång tog det 1,5 år för partiet att hitta en efterträdare.

– Partiet påverkades jättemycket eftersom aktiviteten i princip avstannade helt under den tiden. Så vi har nästan fått börja om från noll efter det. Partiets riktning har nog inte påverkats så mycket. Vi har alltid haft tydliga värderingar kring frihet och deltagande. Däremot har vi lärt oss av motsättningarna som funnits i partiet, att bygga upp organisationen på ett mer stabilt sätt och förhoppningsvis får vi ett starkare parti, säger Katarina Stensson.

Lärare

Utöver att vara partiledare så jobbar både Katarina Stensson och Teysir Subhi som högstadielärare.

– Det är tufft att hinna med, men jag får väldigt mycket värdefulla erfarenheter från läraryrket, säger Katarina Stensson till Altinget.

– Jag har alltid pluggat och jobbat heltid, så man blir väl en expert på att planera helt enkelt. Sen har det alltid varit en dyrbar läxa att lära sig jobba hållbart. Några gånger har jag gått in i väggen, så hållbarhet har varit väldigt viktigt för mig. Alla som är aktiva i Fi ska kunna vara det utan att riskera sin hälsa, för det är liksom inte värt det, säger Teysir Subhi.

Läs också

Nämnda personer

Katarina Stensson

Partiledare Piratpartiet
Licentiat i teknisk fysik (KTH 2018)

Teysir Subhi

Tidigare partiledare Feministiskt initiativ
Ämneslärare (Göteborgs uni.)

Anna Troberg

Förbundsordförande DIK
Masterexamen i engelsk litteratur (Uppsala uni., 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00