Om  
Fred Taikon
Barbro Westerholm
Trifa Shakely

Fem människorättsprofiler nominerade till årets Raoul Wallenbergpris

Varje år tilldelas en samhällspelare och människorättskämpe Raoul Wallenbergpriset. Bland de nominerade finns en HBTQ+-aktivist och ”Lilla hjärtats” fostermamma.

Årets nominerade är Balqis Lamis Khattab, grundare av Möllans basement, en mötesplats för ungdomar i Malmö som bland annat erbjuder jobbcoaching och studiecirklar. 

Fred Taikon nomineras för sitt arbete med att informera om Förintelsen, i synnerhet om det romska folkmordet och romsk kultur i Sverige. År 1998 grundade han tidskriften É Romani Glinda (Den romska spegeln). Livia Fränkel är hedersordförande i Föreningen Förintelsens Överlevande. 

Melinda Jacobs är grundare av Lilla hjärtat vänförening som arbetar för att stärka rättigheter för de barn som är placerade i familjehem. Oskar Sternulf nomineras för sin HBTQ+-aktivism och klassrumsföreställningar inom värdegrundsfrågor.

Westerholm i juryn

I juryn sitter bland andra riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) och RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely. Förra årets pristagare var Tobias Rawet som överlevde Förintelsen och föreläser om hur man motverkar antidemokratiska krafter i samhället.

Diplomutdelningen äger rum på på Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti. Priset består av 100 000 kronor, ett diplom och en miniatyr av en bronsportfölj som konstnärerna Ulla och Gustav Kraitz utformat.

Nämnda personer

Fred Taikon

Grundare É Romani Glinda förlag, författare och aktivist

Barbro Westerholm

Tidigare ordförande Liberala seniorer, riksdagsledamot (L), generaldirektör Socialstyrelsen
Med. dr (Karolinska institutet, 1964)

Trifa Shakely

Tidigare förbundsordförande RFSL
Master i socialarbete (Göteborgs uni. 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00