Fastighetsavgiften höjs 2015

SKATTER. Taxeringsvärdena på småhus ökar nästa år, visar siffror från Skatteverket. Största ökningarna kommer långt borta från storstadsområdena.

I genomsnitt ökar taxeringsvärdena med 1 procent på landets 2 miljoner småhus, från 1 116 000 till 1 130 000 kronor. Samtidigt ökar den högsta kommunala fastighetsavgiften från 7 112 till 7 262 kronor.

Ändå blir det något färre än i år som når upp i maxavgiften; 45 procent av småhusen kommer att betala den maximala avgiften nästa år, mot 46 procent i år.

Störst höjningar av taxeringsvärdena blir det i Kiruna, där husvärdena skrivs upp med 42 procent. Grannkommunerna i Norrbotten gör Kiruna sällskap på listan över rekordhöjningar.

De kraftiga ökningarna gör att det blir maximal fastighetsavgift för 48 procent av husen i Kiruna nästa år. I år är andelen 15 procent.

Tre kommuner i Kronobergs län får de största sänkningarna av taxeringsvärdena. I Uppvidinge minskar småhusens taxeringsvärden med i snitt 18 procent, i Tingsryd med 16 procent och i Markaryd med 15 procent.

Högst genomsnittligt taxeringsvärde nästa år får villor i Danderyd: 6 805 000 kronor, en ökning med 8 procent från i år. I Danderyd betalar alla villaägare maximal fastighetsavgift.

Lägst genomsnittligt taxeringsvärde blir det på villorna i Åsele: 178 000 kronor, vilket är 2 procent mer än i år. I Åsele är det ingen som betalar maximal fastighetsavgift för sin villa.

Fastighetsskatten avskaffades 2008 och ersattes med en kommunal fastighetsavgift. Avgiften är maximalt 7 112 kronor i år och 7 262 kronor inkomståret 2015.

Inför valet varnade allianspartierna för att en vänsterseger skulle leda till att fastighetsskatten återinförs. Avgående finansminister Anders Borg (M) skickade brev till villaägare i Stockholmsområdet, som skulle bli de stora förlorarna på ett sådant beslut.

Tillträdande finansminister Magdalena Andersson (S) har flera gånger sagt att Socialdemokraterna inte vill återinföra fastighetsskatten.

Forrige artikel Personkryss stuvade om för alla utom SD Personkryss stuvade om för alla utom SD Næste artikel Tilltänkt kommissionär för handel kan få det hett om öronen Tilltänkt kommissionär för handel kan få det hett om öronen