Fastighetsägarna vill se balanserat förslag om vräkning när barn begår brott

Tidöpartiernas mål att göra det enklare att vräka hyresgäster som begår brott, även när barn begått brotten, får skarp kritik. Men Fastighetsägarnas chefsjurist Marie Öhrström säger att tilläggsdirektivet är en marginell förändring i sak från det ursprungliga uppdraget och att man fortsatt har tilltro till att det blir ett balanserat förslag.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill att det ska bli enklare att säga upp hyresgäster vars barn begår brott för att öka tryggheten. Tilläggsdirektivet som presenterats är en överenskommelse mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna. 
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill att det ska bli enklare att säga upp hyresgäster vars barn begår brott för att öka tryggheten. Tilläggsdirektivet som presenterats är en överenskommelse mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna. Foto: Claudio Bresciani / TT
Louise Carlsson-Örning

Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att det ska bli enklare att vräka hyresgäster som begår brott, även då det är barn som har begått brotten. 

I ett tilläggsdirektiv till utredningen om tryggare bostadsområden (Ju 2022:13) utökar regeringen uppdraget till att även omfatta en skärpning av reglerna när det är hyresgästernas barn som begår brotten. 

Att det ska bli lättare att säga upp hyresavtal för personer som begår brott är sen tidigare en prioriterad fråga för flera fastighetsägare. 

Det är viktigt att det bli ett balanserat förslag som beaktar hyresgästers, grannars och hyresvärdars intressen. Vi har stort förtroende för utredaren och tilltro till att det kommer att bli det.

Marie Öhrström, Chefsjurist Fastighetsägarna

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00