Facken: Här är vår önskelista, socialdepartementet

En ny socialtjänstlag, äldrekuratorer och krafttag mot hot och hat mot socialtjänstens medarbetare. Det vill fackförbunden inom omsorgsområdet ha av ansvariga ministrar i julklapp.

Foto: Martina Holmberg /TT
Linda Berglund

I väntan på skarpa förslag från socialdepartementet och dess fyra ministrar har Altinget bett några av fackförbunden inom omsorgsområdet att skriva önskelistor. Årets julklapp: Lagtexter.

Föga förvånande står en ny socialtjänstlag högst upp både på Akademikerförbundet SSR:s och Visions lista till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), som har utlovat en proposition under 2024. Både fackförbund och politisk opposition anser att förslaget borde kunna komma redan i vår.

Kommunals ordförande Malin Ragnegård önskar sig också lagstiftning, men då mot ensamarbete i riskfyllda situationer inom LSS.

Äldreminister Ann Tenje (M) får en diger lista från förbunden och ska också helst leverera lagtext i paketen.

Kommunal vill att utredningen om en äldreomsorgslag tas vidare och Arbetsterapeuterna, som publicerat sin önskelista på Facebook, vill ha både medicinsk ansvarig för rehabilitering och medicinsk ansvariga läkare i kommunerna.

Dessutom borde äldreomsorgslyftet förlängas och karensdagen avskaffas för gott enligt Kommunal, eftersom undersköterskor och vårdbiträden inte kan jobba hemifrån. Utredningen om karensavdraget kommer att vara färdig nästa år.

Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR uppmanar Anna Tenje (M) att inte glömma de psykosociala frågorna. Och att satsa på äldrekuratorer.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00