Få satsningar på skolan i regeringens vårbudget: ”Bortprioriteras”

Regeringen skjuter till 35 miljarder kronor i sin vårändringsbudget, däribland flera satsningar på försvaret och en halv miljard till vården. Men på skolområdet är det främst uteblivna satsningar. 

På tisdagsmorgonen presenterade regeringen sin vårändringsbudget för 2022.
På tisdagsmorgonen presenterade regeringen sin vårändringsbudget för 2022.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rebecka Prahl

För högskoleprovet tillförs 15 miljoner extra och yrkeshögskolan får ett ökat anslag på 43 miljoner på grund av högre kostnader när utbildningsanordnare anlitar inhyrd personal. 

Regeringen skjuter också till 500 miljoner kronor till kommunerna för mottagandet av ukrainska flyktingar. Sedan tar satsningarna på skolan stopp.

Samtidigt minskas utgifterna för studiestöd på grund av den räntemodell som medför att utgifterna för kreditförluster gällande studielån överförs till låntagarna genom en höjd ränta.

Det finns en bred besvikelse bland de skolaktörer Altinget har pratat med. Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund menar att skolan helt valts bort. 

– Det är snarare uteblivna satsningar. Redan nu är det uppenbart att skolan inte finns med. Det är väldigt olyckligt, säger hon till Altinget. 

Åsa Fahlén hade velat se förebyggande insatser och satsningar mot integration och gängvåldet.

Åsa Fahlén.
Åsa Fahlén. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin/LR

– Regeringen har pratat väldigt mycket om att bryta segregationen och så gör man inte det. I stället struntar man helt i skolan, säger Åsa Fahlén. 

I ljuset av allt som har hänt med upploppen borde regeringen inse att de förebyggande insatserna är otroligt viktiga, menar hon.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00