Om  
Elin Olsson
Johan Danielsson

Ex-statssekreterare ska kartlägga andrahandsuthyrningarna

Bostadsminister Johan Danielsson (S) utser statssekreteraren och MP-namnet Elin Olsson till särskild utredare. Uthyrningarna i andra hand och det eventuella behovet av ett register för hyresbostäder blir hennes uppdrag att kartlägga.

Axel Hyttnäs Telin

Elin Olsson får uppdraget att kartlägga omfattningen av så kallade blockuthyrningar, det vill säga hyresavtal med minst tre lägenheter som hyresgästen ska hyra ut i andra hand.

Hon ska även ”kartlägga och analysera olika sätt att samla in och hålla information om hyresbostäder uppdaterad, bedöma för- och nackdelar med ett register för hyresbostäder och, om det bedöms motiverat, föreslå hur ett sådant register kan utformas”.

Syftet är att hitta lösningarna som krävs för att skapa ordning och reda på hyresbostadsmarknaden.

– I en situation där många söker en hyreslägenhet är det viktigt att lägenheterna kommer ut på marknaden och görs tillgängliga på de villkor som parterna kommit överens om inom ramen för lagstiftningen, säger bostadsminister Johan Danielsson (S) i ett pressmeddelande.

MP-namn: ”Svårt men viktigt”

Särskilda utredaren Elin Olsson har varit miljöpartistisk heltidspolitiker i Stockholms stad, skriver Bostadspolitik.se.

Under de senaste åren har hon varit statssekreterare åt Miljöpartiets båda språkrör, under deras respektive perioder som bostadsminister.

På Linkedin skriver Olsson att hon ser uppdraget som ”svårt men viktigt”, och att arbetet kommer att ske i nära dialog med parterna på hyresmarknaden och forskare.

Uppdraget redovisas senast den 27 oktober 2023.

En av flera

På senare tid har regeringen presenterat en rad utredningar som rör bostadspolitiken. Läs Altingets intervju med Johan Danielsson här.

Läs också

Nämnda personer

Elin Olsson

Särskild utredare Ordning och reda på hyresbostadsmarknaden
Landskapsarkitekt (Sveriges lantbruksuniversitet, 2001)

Johan Danielsson

Kandidat till EU-parlamentet (S)
Pol. mag i statsvetenskap (Linköpings uni., 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00