Ex-ministern ansvarade för rekryteringen av gd – fick själv jobbet

Per Olsson Fridh (MP) var ansvarig för rekryteringen av en ny generaldirektör till Folke Bernadotteakademin, först som statssekreterare och sedan i egenskap av minister. Men tjänsten tillsattes aldrig. Nu har han själv fått jobbet.

Per Olsson Fridh var minister för internationellt utvecklingssamarbete till och med i november 2021 – långt efter att ansökningstiden till tjänsten som generaldirektör för Folke Bernadotteakademin hade gått ut. Moderaternas Hans Wallmark vill nu ha svar från Olsson Fridhs efterträdare Matilda Ernkrans (S) om processen gått rätt till.<br><br>
Per Olsson Fridh var minister för internationellt utvecklingssamarbete till och med i november 2021 – långt efter att ansökningstiden till tjänsten som generaldirektör för Folke Bernadotteakademin hade gått ut. Moderaternas Hans Wallmark vill nu ha svar från Olsson Fridhs efterträdare Matilda Ernkrans (S) om processen gått rätt till.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Johanna Alskog

Den sista januari år 2021 gick ansökningstiden ut för tjänsten som generaldirektör för Folke Bernadotteakademin. En av kontaktpersonerna i annonsen var dåvarande statssekreteraren på utrikedepartementet Per Olsson Fridh (MP) – som bara några dagar senare klev upp ett pinnhål och blev minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Olsson Fridh var minister i nästan tio månader, men utan att slutföra rekryteringen av en generaldirektör till FBA. Tre månader efter att han avgått som minister rodde S-regeringen med biståndsminister Matilda Ernkrans (S) i spetsen rekryteringsprocessen i land – och gav gd-jobbet till Per Olsson Fridh.

M-ledamot ifrågasätter processen

Biståndsminister Ernkrans (S) svarar Altinget

Skriftliga svar från biståndsminister Matilda Ernkrans (S):

Har processen varit öppen och transparent?
– Processen för att rekrytera ny generaldirektör till FBA har följt rådande lagstiftning och det har varit en öppen rekryteringsprocess där flera personer inkommit med en intresseanmälan. Det tar olika lång tid att rekrytera en generaldirektör, då det är en viss process som ska följas för att säkerställa en rekryteringsprocess som följer rådande regler och baseras på varje persons kunskap och erfarenheter.

Har man tagit de andra kandidaterna i beaktande vid tillsättningen?
– Det är en grundförutsättning att tillsättning av den här typen av tjänster görs baserat på personens erfarenhet och skicklighet. Det är också anledningen till att det tar olika lång tid att rekrytera en generaldirektör. Per Olsson Fridh har flera års erfarenhet inom internationellt utvecklingssamarbete och jag är säker på att hans kunskap och erfarenheter kommer att vara mycket värdefulla i FBA:s fortsatta utveckling.

Det här har fått Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark att reagera och ifrågasätter processen, i en skriftlig fråga till Matilda Ernkrans (S):

”Är det statsrådets uppfattning att regeringen följt sedvanliga rutiner, inklusive transparens och öppenhet, i fråga om rekryteringen av en ny generaldirektör för Folke Bernadotteakademin?” skriver Hans Wallmark.

Olsson Fridh: Upptäckte att tjänsten inte var tillsatt

Per Olsson Fridh, som tillträder gd-tjänsten vid FBA i april, uppger ingen specifik orsak till varför rekryteringsprocessen drog ut på tiden.

– Ibland tar rekryteringsprocesser lång tid. Den blev inte klar, säger han till Altinget.

Har du sökt tjänsten?

– Självklart. När jag upptäckte att den inte var tillsatt anmälde jag mitt intresse.

Nästan 40 sökande

39 personer sökte tjänsten, enligt Regeringskansliets enhet med ansvar för chefsrekrytering. Utrikesdepartementet genomförde även intervjuer av kandidater, men Regeringskansliet lämnar inga uppgifter om hur många som kallades till intervju.

Känner du att regeringen har valt rätt person bland de sökande?

– Vad är det för en fråga? Jag är glad och hedrad över uppdraget. Det är inte min uppgift att svara på det utan regeringens, säger Per Olsson Fridh.

Per Olsson Fridh efterträder Sven-Eric Söder som har varit chef för myndigheten sedan år 2012.

Nämnda personer

Hans Wallmark

EU-nämndens ordförande (M), riksdagsledamot, ledamot i partistyrelsen, ordförande i försvarsberedningen
Studier i juridik, filosofi och litteraturhistoria (Uppsala uni.)

Matilda Ernkrans

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i EU-nämnden, ledamot i partistyrelsen
Fil. kand i statskunskap och sociologi (Örebro uni., 2002)

Per Olsson Fridh

Generaldirektör Folke Bernadotteakademin
fil.kand i sociologi (Lunds uni. 2005), fil.kand i mänskliga rättigheter (Malmö Högskola 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00