Ex-ledamöter får fallskärmar för 55 miljoner

ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRING. Nio av tio före detta riksdagsledamöter under 65 år som slutade i samband med valet i höstas får inkomstgaranti från staten. På ett år blir det 55 miljoner kronor.

Foto: Bild: riksdagen
Mattias Croneborg
Det är inte många av de tidigare ledamöterna som har hittat nya jobb, i alla fall inte jobb som ger lika mycket betalt som uppdraget som riksdagsledamot. 78 av 87 ledamöter, under 65 år, kvitterar ut pengar i form av inkomstgarantier (se listan längre ned). Merparten av dessa har ingen avräkning från andra inkomster.

I december månad förra året kostade inkomstgarantin 4,6 miljoner kronor. På årsbasis motsvarar det drygt 55 miljoner kronor.

Två olika system

Det var för ett och ett halvt år sedan som riksdagen bestämde att det ska bli tuffare ersättningsvillkor för före detta riksdagsledamöter. Men dessa regler kommer bara att gälla för de ledamöter som valdes in för första gången i höstas. 

Än så länge gäller de gamla, mer generösa, reglerna.

Framöver kommer det bli två system. Ledamöter som valdes in 2014 och senare får det nya omställningsstödet medan ledamöter som valdes in tidigare får förmåner enligt det gamla systemet med inkomstgaranti – oavsett hur länge de fortsätter att vara riksdagsledamöter.

Intern kritik 

 Jag kommer inte att driva frågan. Det är så stor majoritet emot. Det är effektivare att låta oss med det gamla systemet dö ut.

Hanif Bali
Riksdagsledamot Moderaterna

Men frågan var livligt debatterad. Många ledamöter i riksdagen tyckte att det var fel att ledamöterna får en frizon mot regeländringar medan andra på arbetsmarknaden får finna sig i att reglerna om a-kassa eller andra ersättningar ändras under resans gång.

– Vi tycker att det är rimligt att man inte retroaktivt går in och ändrar de här villkoren för riksdagsledamöter. Man måste ha respekt för de avtal som fanns när man gick in i politiken, sade Ewa Thalén Finné (M) till tidningen Riksdag & Departement när förslaget om de nya villkoren presenterades. Finné var Moderaternas representant i den kommitté som utredde frågan.

Enighet över blockgränsen

Detta var linjen, som förutom Moderaterna, drevs av Socialdemokraterna och Folkpartiet. Därmed hade man en stor majoritet i riksdagen. Men det fanns intern kritik i dessa partier mot denna generösa tolkning av retroaktivitet.

Hanif Bali och Carl-Oskar Bohlin, båda moderata riksdagsledamöter ville, när förslaget togs fram, att alla riksdagsledamöter skulle få skärpta villkor för ersättning efter att uppdraget tagit slut. Men så blev det inte.

– I grund och botten har jag kvar den åsikten jag hade då. Jag är försäkrad med det gamla systemet, säger Hanif Bali.

Bali, som valdes in 2010 kommer att få inkomstgaranti i fem år om han slutar efter denna mandatperiod. Om han i stället hade omfattats av det nya omställningsstödet, som var hans egen linje, skulle han få pengar i två år efter riksdagsuppdraget.

­– Jag kommer inte att driva frågan. Det är så stor majoritet emot. Det är effektivare att låta oss med det gamla systemet dö ut, säger Hanif Bali.

Listan över ex-ledamöter med inkomstgarantier innehåller 121 namn. Förutom de 78 personer under 65 år som slutade i riksdagen i samband med valet är det 43 som slutade för längre sedan. Den som har fått inkomstgarantin längst har fått pengar sedan 1996. 

Dokumentation

Det kommande omställningsstödet

Den som suttit i riksdagen i minst åtta års tid kan i framtiden under högst två år få ett omställningsstöd, som ersätter dagens inkomstgaranti. Man måste stå till arbetsmarknadens förfogande för att kunna kvittera ut detta omställningsstöd.

Den nuvarande inkomstgarantin

En ledamot som suttit i riksdagen i tre år har rätt till en inkomstgaranti i ett år med 80 procent av arvodet.

Den som varit ledamot i sex år får garantin i fem år om han eller hon är mellan 40 och 50 år.

De ledamöter som avgår strax efter sin 50-årsdag och har varit ledamot i minst sex år får en inkomstgaranti under 15 år, fram till 65-årsdagen, utan att arbeta.

Inkomstgarantin avräknas om ex-ledamoten får lön eller inkomst som företagare.

Ex-ledamöter med högst inkomstgaranti 

NAMN PARTI  MÅNADSBELOPP SISTA UTBETALNING
KARIN ÅSTRÖM  S 56930  20180531
GUNNAR AXÉN  M  55671   20191029
BENGT-ANDERS JOHANSSON M  55016  20160229
JAN-EVERT RÅDHSTRÖM   M  55016   20251130
JOHAN LINANDER  C  52342   20191029
ANDERS ANDERSSON  KD  48907  20151029

ANN-KRISTINE JOHANSSON

S  48318  20270131

Listan med alla ex-ledamöter som får inkomstgaranti


Nämnda personer

Carl-Oskar Bohlin

Minister för civilt försvar (M)
Juridik (Uppsala uni., 2011)

Hanif Bali

Tidigare riksdagsledamot (M), ledamot kommunfullmäktige Österåker
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00