EU-kommissionen redo hjälpa Sverige

MIGRATION. EU-kommissionen kommer att föreslå att asylsökande som finns i Sverige ska omplaceras till andra EU-länder. Det sade EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos vid en presskonferens i Stockholm på måndagen.

Sverige ska också att få ett undantag och ska inte behöva ta emot asylsökande som i dag finns i Grekland och Italien, enligt EU-kommissionens kommande förslag. 

–Vi är redo att hjälpa Sverige på mer än ett sätt, sade Avramopoulos.

Hur många asylsökande som kan omfördelas är inte klart ännu. Det är en fråga som kommissionen nu har överläggning med Sverige om.

– Men sifforna kan meddelas snart, kanske på fredag, sade Avramapoulos på presskonferensen efter mötet med migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman.

Bakgrunden är att Sverige har begärt stöd av EU och att få vara med i det system för att omfördela flyktingar som EU har upprättat. Det är en följd av den migrationspolitiska uppgörelsen tidigare i höstas. För att Sverige ska få ingå i omfördelningen krävs dock ett beslut i ministerrådet. 

Sverige har dessutom begärt bistånd ur den fond som kan användas som akutstöd i samband med flyktingmottagning.  Kommissionen arbetar förnärvarande med den svenska begäran, enligt EU-kommissionären.

Dimitris  Avramopoulos sade också att EU-kommissionen kommer att ett initiativ nästa år för att se över Dublin-förordningen. Han poängterade också att han var besviken på de länder som inte har ställt upp efter besluten att omfördela 160 000 flyktingar som finns i Grekland och Italien.  Hittills har bara en bråkdel av dessa fått plats i andra EU-länder. EU-kommissionären hoppades att fler länder ska visa solidaritet och ställa upp,  men han var  inte redo att gå till EU-domstolen för att få fler länder att ta emot asylsökanden.

Forrige artikel Fler platser kan kameraövervakas Fler platser kan kameraövervakas Næste artikel Danmark röstar om EU-undantag Danmark röstar om EU-undantag