Sverige begär stöd från EU om flyktingar

MIGRATION. Regeringen vill att asylsökande som finns i Sverige ska fördelas på andra EU-länder. En formell begäran kommer nu att skickas till EU-kommissionen. Sverige får också stöd av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

– Den nuvarande situationen är inte hållbar. Sverige har inte förmågan att ta emot människor på det sätt som vi vill och som vi brukar göra. Vårt mottagningssystem är överbelastat, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens tillsammans med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Beslut på torsdagen

Stefan Löfven meddelade att regeringen på torsdagens regeringssammanträde kommer att besluta om en begäran att omfördela migranter från Sverige till andra medlemsländer i EU.

Att Sverige ska begära att få vara med i EU:s system för att omfördela flyktingar är en följd av den migrationspolitiska uppgörelsen mellan regeringspartierna och den borgerliga alliansen tidigare i höstas.

– Begäran kommer därefter att sändas till kommissionen och jag har en pågående diskussion med ordföranden Jean-Claude Juncker kring detta, sade Löfven.

Både Löfven och Donald Tusk underströk att alla EU-länder måste var redo att ta ansvar och fördela bördan.

– Jag är redo att stödja det svenska initiativet, även om det inte är jag som ska fattar beslutet, sade Donald Tusk.

Beslut i ministerrådet

Det handlar om totalt 54 000 personer som enligt ett tidigare EU-beslut kan bli föremål för omfördelning bland EU-länderna. Den ursprungliga tanken var att den kvoten var förbehållen Ungern, men då landet inte vill delta i systemet kan övriga EU-länder ansöka om att få ta del av den. Samtidigt krävs ett beslut i ministerrådet för att Sverige ska få vara med i systemet.

Tidigare har EU:s ministerråd beslutat om en omfördelning av totalt 160 000 personer som finns i flyktingläger i Italien och Grekland. Men hittills har detta inte varit framgångsrikt och bara ett mycket litet antal har placerats i andra EU-länder, enligt EU-kommissionen.

 

Forrige artikel Insats mot IS ska förlängas Næste artikel Stopp för dubbla skattestraff
 • Rapportera

  Jens Iver Hansen

  Skal flygtninge blive i nærområdet

  Hjælp flygtninge i nærområdet ????

  Jeg har altid gået ind for at man skulle hjælpe flygtninge i nærområdet af hvor de er flygtet fra, da det ville give de færreste integrationsproblemer.

  Men nu vil jeg gerne tage nogle forbehold.

  Hvis der blev borgerkrig i Sverige, og der ville opstå en flygtninge strøm fra Sverige til Danmark, er jeg ikke sikker på at vi i Danmark ubetinget skulle modtaget flygtningene, selv om vi ville blive opfattet som nærområde.

  Med svenskernes holdning til automatisk at give flygtninge med muslimsk baggrund, svensk statsborgerskab, kan man jo frygte at dem der flygter, er de etniske svensker, der har bestemt at give statsborgerskab til muslimerne. iversmening.skysite.dk

Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!