EU-kommissionen granskar svenska gränskontroller

Sveriges omstridda inre gränskontroller har pågått i snart åtta år. Nu har EU-kommissionens tålamod med länderna som systematiskt bryter mot Schengenreglerna börjat tryta – och kommissionen kan nu komma att kräva att gränskontrollerna stoppas.

De svenska inre gränskontrollerna är inte populära hos EU-kommissionen, som har inlett en process i syfte att få medlemsländerna att följa Schengenregelverket.<br>
De svenska inre gränskontrollerna är inte populära hos EU-kommissionen, som har inlett en process i syfte att få medlemsländerna att följa Schengenregelverket.
Foto: Anders Bjurö/TT
Natacha López

MALMÖ/BRYSSEL. De inre gränskontroller Sverige inrättade som en tillfällig åtgärd för att förhindra inflödet av flyktingar i slutet av 2015 var från början tänkta att vara i tio dagar.

Snart åtta år senare har gränskontrollerna istället kontinuerligt förlängts sex månader i taget, även om motiveringen vid varje förlängning har skiftat. Under pandemin uppgav regeringen att gränskontrollerna var till för att förhindra smittspridning, ibland har de motiverats som ett sätt att förhindra den gränsöverskridande kriminaliteten och senast, i februari, uppgavs koranbränningarna och det ökade terrorhotet som skäl.

– I Schengen finns en möjlighet att temporärt återinföra gränskontroller men det ska ju vara temporärt. Det är orimligt att ha det i över sju år, säger Stefan Müchler, verkställande direktör vid Sydsvenska handelskammaren.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00