Ett tydligt hugg i den liberala ryggen

ANALYS. Redan innan las-utredningen hann presenteras stack arbetsmarknadsminister Eva Nordmark hål på den gröna liberala reformagendan. Besvikelsen är både Liberalernas och Centerns, men för C är prestigeskadan värre. 

Utredningar är svåra att räkna hem som politiska segrar. Det påtalades från flera håll redan när Januariöverenskommelsen slöts i början av 2019. "Annie Lööf går rakt i utredningsfällan", skrev Dagens Industri, några dagar efter att Centerpartiet nöjt hade presenterat sina framgångar som en "liberal reformagenda".

Utöver själva Januariavtalet lade partiet ut en särskild pdf som belyste framför allt Centerpartiets framgångar i överenskommelsen. Framgångar på arbetsmarknaden låg överst, exmpelvis de sedan dess omdiskuterade reformerna av Arbetsförmedlingen och så, förstås, de hos regeringen gravt impopulära förändringarna i Las.

Sedan dess har juryn varit ute. Vem kan utropas till "segrare" – har regeringen fått böja sig för den liberala reformagendan, eller är det Centerpartiet som mot blå dunster och utredningar ger regeringen sitt stöd? 

Olyckskorparna får vatten på kvarn

I dag får man nog säga att olyckskorparna som varnat Centerpartiet fick vatten på sin kvarn. Klockan 15.30 är det dags för särskilde utredaren Gudmund Toijer att presentera och överlämna utredningen En moderniserad arbetsrätt till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Något som Centern förstås har sett fram emot. Det är trots allt inte varje dag ett liberalt parti får möjlighet att kommendera fram en S-minister att leende ta emot en lunta nyliberal reformagenda.

Eva Nordmark stack emellertid hål på den gröna ballongen redan vid lunchtid, då hon gick ut i DN och förklarade att den här utredningen chanser att bli verklighet är försvinnande små:

"Hur ser du på möjligheten att omförhandla utredningens förslag med era samarbetspartier?

– Det man gör när man tar emot en utredning är bland annat att man tittar på att den lever upp till direktiven. Jag kan i dag konstatera att den inte lever upp till kravet på balans."

Hugg i liberal rygg

Hos Centerpartiet är måndagen den 1 juni fortfarande en glad dag. 08.48 lades den senaste nyheten ut, en debattartikel där Anders W Jonsson och Martin Ådahl välkomnar dagens begivenhet. Regeringens hugg i den liberala ryggen har ännu inte kommenterats, men det är ingen vågad gissning att stämningen mellan regering och stödpartier är kyligare än på länge.

Visst stod även L bakom detta förslag, men förändringar i Las har varit lite av en frontfråga för Centerpartiet i åratal, vilket gör prestigeförlusten än tyngre för dem. 

Beslutskedja: En moderniserad arbetsrätt, Dir. 2019:17

25/4
2019
30/8
2019
21/2
2020
1/6
2020
1/6
2020
5/6
2020
5/6
2020
1/10
2020
1/10
2020
23/10
2020
26/10
2020
29/10
2020
5/11
2020
4/12
2020
11/1
2021
11/1
2021
11/1
2021

Forrige artikel Behövs verkligen en ny myndighet för psykologiskt försvar? Behövs verkligen en ny myndighet för psykologiskt försvar? Næste artikel Kjell, Henric och skillnaden mellan olika skönhetsfläckar Kjell, Henric och skillnaden mellan olika skönhetsfläckar
Forskare: Information om vaccin riskerar minska social distansering

Forskare: Information om vaccin riskerar minska social distansering

DEBATT. När vaccinationsprogrammet fortskrider och slutet på pandemin känns närmare, riskerar åtgärder som bygger på frivillig social distansering bli mindre effektiva. Strikta restriktioner kan krävas tills att vaccinen på allvar nått ut, skriver fyra forskare.