Efter Lex Lilla hjärtat – ny utredning tillsätts

Regeringen tillsätter en ny utredning för att skapa bättre förutsättningar för familjehemsplacerade barn. Beskedet kommer efter att ett kritiserat ”Lex Lilla hjärtat” föll i riksdagen.

I Sverige är drygt 20 000 barn placerade i familjehem. Utredningen ska ta reda på om det finns förbättringspotential i processerna för att flytta hem till sin biologiska familj. 
I Sverige är drygt 20 000 barn placerade i familjehem. Utredningen ska ta reda på om det finns förbättringspotential i processerna för att flytta hem till sin biologiska familj. Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix/TT
Axel Hyttnäs Telin

Lilla hjärtat – den treåriga flickan som tragiskt avled efter att hon återvänt till sina föräldrar – väckte stor uppmärksamhet förra året. Även i riksdagen blev det debatt om hur processerna ser ut när ett familjehemsplacerat barn ska flytta tillbaka till sina biologiska föräldrar.

Socialdepartementet skickade ut utredningen Lex Lilla hjärtat på remiss. Bland annat föreslogs drogtestning på föräldrar innan barnet får flytta hem igen.

Men Lex Lilla hjärtat fick kritik, något som Altinget tidigare har rapporterat om. Socialstyrelsen var tveksamma eftersom ett enskilt drogtest kan ge en ”falsk trygghet”. Flera andra instanser höll med om att drogtestning även skulle ske efter att barnet flyttat hem, för att säkerställa att barnet får den trygghet det behöver.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00