Efter konflikten om minimilöner: Nu vill EU stärka dialogen mellan fack och företag
EU-kommissionen vill med nya rekommendationer stärka dialogen mellan arbetsmarknadens parter i medlemsländerna. För de nordiska länderna är det en balansgång när EU tar initiativ inom området då det riskerar att krocka med den nordiska arbetsmarknadsmodellen. ”Förslaget är i grunden positivt – men vi kommer studera det i detalj”, säger LO:s vice ordförande Therese Guovelin.

Charlotta Asplund Catot
Frilansjournalist BrysselBRYSSEL. Till skillnad från den infekterade frågan om lagstadgade minimilöner i EU-länderna så är EU-kommissionens senaste initiativ på arbetsmarknadsområdet inte lagligt bindande.
När EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit på onsdagen lade fram förslag på hur dialogen mellan arbetsmarknadens parter – fack och arbetsgivare – ska stärkas i medlemsländerna kom det i form av icke-bindande rekommendationer.
Ändå är det med största noggrannhet som de svenska parterna på arbetsmarknaden nu analyserar kommissionens förslag.
– Det är ju alltid lite tveksamt när EU ger sig in på det här områdena och vi måste fortfarande studera förslaget i detalj. Men i grunden är vi väldigt positiva till en rekommendation till en fungerande modell med social dialog, sade LO:s vice ordförande Therese Guovelin till Altinget strax efter att förslaget kommit på onsdagen.
De senaste åren har allt fler lagstiftningsförslag kommit från EU-håll inom arbetsmarknadsområdet – förslag som krockar med den nordiska modellen där det är upp till arbetsgivare och arbetstagare att komma överens till skillnad från många andra EU-länder där det är lagstiftning som driver förändring.
Rekommendation till medlemsländerna om hur de kan stärka den social dialogen nationellt, bland annat genom att:
- Se till att arbetsmarknadens parter rådfrågas när ny ekonomisk, sysselsättnings- och socialpolitik ska utformas och genomföras.
- Uppmuntra parterna att kommunicera bättre om fördelarna med social dialog och kollektivavtal.
- Se till att parterna har tillgång till relevant information och att säkerställa stöd från nationella regeringar.
Meddelade om att stärka arbetsmarknadsdialogen på EU-nivå, bland annat genom att i större utsträckning involvera parterna i utformningen av ny EU-politik och att effektivisera
EU:s tekniska och finansiella stöd till parterna.
När EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit presenterade det nya förslaget på onsdagen underströk han vikten av att respektera de nationella arbetsmarknadsmodellerna.
– Målet för detta paket är att främja den sociala dialogen i hela Europa, med hänsyn till – och detta är en mycket viktig fråga – mångfalden av den sociala dialogen som den fungerar i de olika medlemsstaterna. Vi har olika system, och vi vill inte ändra på detta, men vi har ett gemensamt intresse av att den sociala dialogen fungerar väl i alla medlemsländer, sade han.
Therese Guovelin på LO håller med om vikten av att stärka dialogen mellan arbetsmarknadens parter i Europa.
– Vi förespråkar ju att det ska till långt mer social dialog i medlemsländerna än vad som sker idag. Vi har en väldigt väl fungerande modell i Sverige men som även den behöver värnas, och även vi hade gagnats av att den hade funnits i många fler länder än de fåtal där det idag fungerar. Så på så sätt är det här förslaget är väldigt positivt, sade hon.