Efter 43 dagars förhandlingar får Danmark en ny regering

Det blir en mittenregering bestående av Socialdemokraterna, Venstre och Moderaterna i Danmark. Det är första gången sedan det misslyckade S+V-samarbetet 1978 som de två historiska arvsfienderna – Socialdemokraterna och Venstre – delar regeringskansli.

– Jag har länge trott att det här är vad vårt land behöver, sa Mette Frederiksen på tisdagskvällen.
– Jag har länge trott att det här är vad vårt land behöver, sa Mette Frederiksen på tisdagskvällen.Foto: Liselotte Sabroe/AP/TT

Tillförordnade statsministern Mette Frederiksen (S) meddelade drottningen på tisdagskvällen att hon var redo att bilda en mittenregering bestående av Socialdemokraterna, Venstre och Moderaterna.

– Detta är de tre partierna som har kommit överens om att ta ansvar tillsammans. Det ser vi fram emot att berätta mer om i morgon, sade Mette Frederiksen framför Amalienborg på tisdagen.

Kvällens besök hos drottningen följs av en presskonferens i dag onsdag, där de tre partiledarna kommer att presentera ”de stora konturerna och balanserna” i det nya regeringsunderlaget. Därefter presenteras regeringens ministrar på Marienborg på torsdag.

Mette Frederiksen ville inte avslöja mer av det politiska innehållet vid sitt korta möte med pressen efter besöket hos drottningen. Men hon säger att de tre partierna har höga ambitioner för klimatet, ökad sysselsättning och reformer.

– Vad kännetecknar den här regeringen? Jo, samarbete och att vi tillsammans vill göra mycket politiskt. Det blir en arbetsgemenskap, och det kommer vi berätta mer om i morgon. Att vi går in i regering tillsammans betyder ju inte att vi är överens om allt. Men nu väljer vi att gå in i ett samarbete med varandra, för det är det vi tror är bäst för vårt land, sade Mette Frederiksen.

Historiskt regeringssamarbete

I och med överenskommelsen om en ny regering har statsminister Mette Frederiksen nått målet för det hon gick till val på, nämligen ambitionen att bilda regering över mitten.

– Jag har länge trott att det här är vad vårt land behöver, sa Mette Frederiksen på tisdagskvällen.

Det är första gången sedan det misslyckade S+V-samarbetet 1978 som de två historiska arvsfienderna – Socialdemokraterna och Venstre – återigen delar regeringskansli.

Den här gången får de sällskap av Moderaterna. Det innebär att den nya regeringen har totalt 89 mandat. Det är alltså en majoritetsregering, eftersom det inte finns 90 platser emot den. Det beror på att regeringen stöds av minst tre nordatlantiska mandat, och därmed kan regeringen i teorin få alla sina politiska förslag antagna i Folketinget utan att behöva förhandla med stödpartier.

Den nya regeringen kommer dock att sikta på att nå breda överenskommelser.

– Vi kommer aktivt att undersöka om vi kan få en bredare majoritet än vad vi presenterar i kraft av oss själva, säger Mette Frederiksen.

Oroligt inom Venstre

Att delta i mittenregeringen var från början inte Venstres ambition. Men efter valet, där Mette Frederiksen vann en knapp röd majoritet på 87 mandat, började partiet dras mot Socialdemokraterna, med argumentet att partiet skulle söka så stort inflytande som möjligt.

Vägen till regeringsdeltagande har dock krävt en rejäl kursändring för Venstre, vilket partiordförande Jakob Ellemann-Jensen själv har kallat ett löftesbrott. Både Moderaterna och Venstre har till exempel släppt kravet på en juridisk utvärdering av huruvida ett mål skulle kunna väckas mot Mette Frederiksen för hennes roll i den kontroversiella minkfrågan.

Detta har orsakat oro inom Venstre, där de tyngsta rösterna dock hittills har ställt sig bakom Jakob Ellemann-Jensens närmanden till Socialdemokraterna och ambitionen om en bred regering.

Nu ska regeringsplattformen – som presenteras i dag onsdag – visa vilka avtryck de tre partierna var för sig har kunnat sätta på den nya mittenregeringens politik.

 

Artikeln är översatt och tidigare publicerad på Altinget.dk.

Nämnda personer

Mette Frederiksen

Danmarks statsminister, partiordförande (S), ledamot i folketinget
Master i Afrikastudier (Københavns uni. 2009), ba.scient.adm. i samhällsstudier (Aalborg uni., 2007)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00