Analys av 
Marie Lundahl

Ebba Busch vill stå stadigt i KD-myllan när valtempot höjs

Trots att Kristdemokraterna balanserar vid fyraprocentsgränsen inleder partiledare Ebba Busch Kristdemokraternas riksting 2021 i Norrköping på stand up-manér. Inför valrörelsen tycks partiet fokusera på kärnfrågor. Den stora pucken som väntas tas på rikstinget är ett radikalt förslag om att skrota regionerna och låta staten ta över ansvaret för svensk sjukvård. 

Kristdemokraterna har riksting i Norrköping. Partiledare Ebba Busch försöker att med färgglada lådor illustrera hur partiet pressade ner vårdköerna under KD:s fornstora dagar under alliansregeringen. 
Kristdemokraterna har riksting i Norrköping. Partiledare Ebba Busch försöker att med färgglada lådor illustrera hur partiet pressade ner vårdköerna under KD:s fornstora dagar under alliansregeringen. Foto: Jessica Gow/TT
Marie Lundahl

Om Ebba Busch är bekymrad över Kristdemokraternas låga opinionssiffror så döljer hon det skickligt under sitt inledningstal på Kristdemokraternas riksting i Norrköping. Till synes på mycket gott humör, nästan i en stand up comedy-anda och med showprops och effekter, drev hon sedvanligt med allt vad den rödgröna regeringen står för och har gjort sedan KD:s fornstora dagar under alliansregeringen.

Tillbaka till rötterna

Ebba Busch återknöt i flera avseenden till partiets rötter, och hur partiet uppstod när de kristna värderingarna var i fara på sextiotalet då kristendomsundervisningen skulle tas ur läroplanen. I sitt tal uppehöll hon sig länge kring familjepolitik, omsorg och sjukvård. Och trots de låga opinionssiffrorna uppmanade hon sina partivänner att ”frimodigt” gå ut och möta väljarna inför valrörelsen. För trots de låga opinionssiffrorna har coronapandemin, enligt Busch – på något sätt – visat att partiet har stort stöd bland svenskarna för sina kärnfrågor.

Förstatligad sjukvård

Den stora pucken på KD:s ting är den sjukvårdsproposition som ska tas och som innebär en totalreformering av svensk sjukvård, från topp till tå. ”Skrota regionerna” ropade Ebba Busch under sitt inledningstal när hon beskrev hur staten ska ta över ansvaret för sjukvården för att nå alla människor som behöver vård och för att korta vårdköerna.

Ett av huvudargumenten för att reformera sjukvårdssystemet är att vården på sätt kommer att bli bättre och dessutom komma närmare människan. Samtidigt framhåller KD ofta, inte minst i sitt kongressunderlag, att subsidiaritetsprincipen ska råda, nämligen att beslut ska tas så nära människor som möjligt. Men hur denna kristdemokratiskt oomkullrunkeliga princip ska kunna kombineras med en förstatligad sjukvård verkar fortfarande vara oklart.

Att KD dessutom var drivande men hoppade av förhandlingarna om regionreformer efter de stora utredningarna runt 2010-talet, då förslag på storregioner och ökat statligt ansvar var brännande nära att genomföras, verkar man ha glömt.

”Hjärtlandet” och landsbygdspolitik

Ebba Busch berörde flera andra centrala politiska frågor med udden mot regeringen: den inte så trevliga men ack så nödvändiga kärnkraften, ”gökungen” höghastighetståg som äter upp alla pengar och arbetslösheten där Sverige ”tampas med bottenligan” i Europa.

Men landsbygdsfrågan verkar vara ett av de tydligaste politiska områden där KD hoppas kunna hysta hem en del nya väljare och kanske bli en sorts landsbygdsparti, utan att kanske ha en särskilt originell politik för området. Landsbygden ligger i tiden och området tycks extra väl utmejslat på kristdemokratiskt vis i Ebba Busch:s tal. När hon kommer in på ”hjärtlandet” sänker hon tempot, rösten blir djup och hon målar upp vackra bilder av skogar, ängar, och små röda stugor i bruksorter.

Stå kvar

Valberedningens förslag till partistyrelse består nästan uteslutande av de redan sittande styrelseledamöterna och Ebba Busch kopplar i sitt tal ett fastare grepp om partiets historia och kärnområden. Nej, KD:s riksting 2021 tycks så här i starten inte bjuda på några stora nyheter, snarare är det en indikation på att partiet inför valåret ska försöka stå kvar med rötterna nere i kd-myllan när tempot höjs och valrörelsen börjar storma. För tempo lär det ju bli framöver.

Läs också

Nämnda personer

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00