Drygt 40 anmälningar mot SVT:s skogsprogram

Myndigheten för press, radio och tv har fått in 41 anmälningar mot SVT:s programserie Slaget om skogen. Bland anmälarna finns bland andra LRF Skogsägarnas skogsdirektör Magnus Kindbom och KD:s miljöpolitiska talesperson Kjell-Arne Ottosson.

LRF Skogsdirektör Magnus Kindbom och KD:s Kjell-Arne Ottosson har anmält SVT:s serie Slaget om skogen. 
LRF Skogsdirektör Magnus Kindbom och KD:s Kjell-Arne Ottosson har anmält SVT:s serie Slaget om skogen. Foto: Altinget
Johanna Alskog

Det är en diger lista på anmälningar som kommit in till Myndigheten för press, radio och tv efter SVT Vetenskaps omdiskuterade serie Slaget om skogen. Bland de 41 anmälarna finns bland andra personer anställda vid skogsindustribolaget SCA, Svenska Skogsplantor, en anmälan från Skogsentreprenörerna samt två anmälningar från LRF Skogsägarnas skogsdirektör Magnus Kindbom och en från KD-politikern Kjell-Arne Ottosson.

En återkommande synpunkt i anmälningarna är att programserien är vinklad samt de påpekanden om missvisande statistik som Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och Sveriges Lantbruksuniversitet har fört fram om programmet.

Kjell-Arne Ottosson säger till Altinget att han valde att anmäla programserien av flera skäl.

– SVT är ute och driver en agenda som inte är med sanningen överensstämmande. Programmet har en slagsida om vilka som får uttala sig, där flera har en tydlig koppling till Skydda skogen, utan att det balanseras upp, säger Ottosson till Altinget.

Kjell-Arne Ottosson tror att SVT:s programserie bidrar till en ökad polarisering i skogspolitiken och skogsfrågorna.

– Det skapar en misstro som inte är bra, säger han.

Anna Schytt, chef för SVT Vetenskap, har i en debattväxling i tidningen ATL svarat på en del av kritiken mot programserien. I sin replik skriver Schytt bland annat "Vi har inte de senaste två decennierna fått så många positiva reaktioner till Vetenskapens värld som efter denna serie."

Hon konstaterar också att frågorna om förvaltningen av den svenska skogen skapar känslor.

"Vi har i serien ”Slaget om skogen” samlat forskarröster, experter och statistik som från olika synvinklar berättar om hur man kan se på den svenska skogen och konflikterna kring skogen. Vi har återgivit vitt skilda ståndpunkter för att tittaren ska få en fördjupad bild."

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.