Det våras för facken

En ny rapport från Arena Idé visar att den fackliga organisationsgraden förra året steg för första gången sedan mitten av 1990-talet. Tjänstemannafacken har tagit täten bland de största förbunden.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Johan Manell

Coronapandemin har fört med sig en tuff ekonomisk situation och en osäkerhet arbetsmarknad. Det gör att fackföreningarna vinner mark. Under förra året steg den fackliga organisationsgraden till 69 procent (att jämföra med 68 procent år 2019). Det är första gången sedan mitten av 1990-talet som den fackliga organisationsgraden ökar.

– Den stiger både bland arbetare och tjänstemän. Det är någonting helt nytt och för andra året i rad stiger anslutningen bland de utrikes födda, säger Anders Kjellberg, professor i sociologi och författare till rapporten, på en pressträff.

Anders Kjellberg.
Anders Kjellberg. Foto: Mikael Andersson/TT

I antal rör det sig om 75 000 fler medlemmar jämfört med föregående år. Den stora tillströmningen (58 000 medlemmar) var under mars och april då coronapandemin slog till.

A-kassorna

Men en ännu större ökning var det för de fackliga A-kassorna som fick 234 000 fler medlemmar under året. För att ta LO som exempel så ökade dess medlemmar ”bara” med 24 200 medan medlemsantalet i LO-kassorna steg med 104­ 600 personer.

– Före chockhöjningen av A-kasseavgifterna den 1 januari 2007 var 87 procent av löntagarna med i en A kassa. Det sjönk sedan till 76 procent året därpå. Det var då ett ännu större medlemsras än hos facken. Samma sak är det nu fast åt andra hållet. Nu går det upp mer och nu stiger löntagarnas organisationsgrad i A-kassorna från 74 till 79 procent, säger Kjellberg.

Tjänstemännen

Tjänstemannafacken rycker fram.

Anders Kjellberg, Professor i sociologi
En annan trend som går att skönja är att det numera är tjänstemannafacken som dominerar bland de största förbunden. Det är en utveckling som har pågått under en längre tid. Länge var Metall det största fackförbundet för att senare passeras av Kommunal. Men år 2020 är det i stället Unionen som toppar listan. Bland de sex största förbunden är i dag fyra tjänstemannafack.

– Tjänstemannafacken rycker fram. 1940 fanns det inget tjänstemannafack bland de sex största, säger Kjellberg.

Länk till rapporten


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00