Debatt

”Det sitter i vänsterns DNA att motsätta sig jobbfrämjande reformer”

Vänsterpartiet ger sig återigen på Rut-reformen och kräver att den avvecklas efter nästa val. Partier som värnar arbetslinjen och ser företagen som viktiga jobbskapare måste ge besked om de har råd att samarbeta med ett parti som vill det motsatta, skriver Gulan Avci (L).

”Tack vare Rut har många mammor i våra utsatta områden ett arbete att gå till. De är viktiga förebilder för sina barn genom att de varje månad får lönechecken utbetalt av en arbetsgivare och inte en socialarbetare.”
”Tack vare Rut har många mammor i våra utsatta områden ett arbete att gå till. De är viktiga förebilder för sina barn genom att de varje månad får lönechecken utbetalt av en arbetsgivare och inte en socialarbetare.”Foto: Jonas Ekströmer/TT
Gulan Avci
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I över ett år har vi levt med pandemin och vi ser redan nu de djupa spår som dess utbredning satt i hela världen och i vårt eget samhälle. Arbetsmarknaden är drabbad av en historisk hög arbetslöshet och experter varnar för att fler riskerar bli långtidsarbetslösa om inte akuta åtgärder vidtas för att bromsa den negativa utvecklingen.

Till och med Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar varnade i veckan för massarbetslöshet, och deras ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson beklagade sig på Twitter (19/4) över de ojämnställda strukturerna på arbetsmarknaden med följande: ”Jaha, det tar bara 91 år med nuvarande takt, innan företagandet är jämställt i det här landet”.

Trots dessa insikter från partiets främsta företrädare, så ger de sig återigen på Rut-reformen och kräver att den avvecklas efter nästa val.

”Sitter i vänsterns DNA”

Rut-reformen infördes av den tidigare Alliansregeringen 2007 och har varit en av de viktigaste jobbfrämjande reformerna som bidragit till att tiotusentals kvinnor kommit i arbete och att antalet företag som startats och drivs av kvinnor har vuxit kraftigt.

Det är framför allt utrikesfödda kvinnor, den grupp som annars står längst bort från arbetsmarknaden, som gynnats av reformen. I dag har de ett jobb att gå till, tjänar sina egna pengar, får avsättningar till sin pension, har trygga anställningar och bidrar till vår gemensamma välfärd.

Nu vill Dadgostar och Andersson göra kvinnorna arbetslösa och försätta många av de företag som drivs av kvinnor i konkurs. Tyvärr är jag inte förvånad. Det sitter i vänsterns DNA att alltid motsätta sig jobbfrämjande reformer. Framför allt om det är privata företag som skapar jobb inom kvinnodominerade sektorer.

Viktiga förebilder

I stället så nedvärderas dessa jobb med hånfulla utryck som ”pigavdrag” och kvinnor reduceras till epitet som ”tjänstefolk”. Det säger mycket om vänsterns feminism, när man börjar skrapa på den tunna feministiska fernissan.

Jag lyfter just utrikesfödda kvinnor, eftersom att det är den grupp som står längst bort från arbetsmarknaden och pandemin har förvärrat deras situation. Att då vilja avskaffa Rut, som skulle få direkta konsekvenser, är inte bara ett obegåvat förslag. Det är kontraproduktivt.

Tack vare Rut har många mammor i våra utsatta områden ett arbete att gå till. De är viktiga förebilder för sina barn genom att de varje månad får lönechecken utbetalt av en arbetsgivare och inte en socialarbetare.

Vänsterpartiet är ett tillväxtfientligt parti med en närmast militant övertro på höga skatter och en besatthet av den offentliga sektorn som enda källan till jobbfrämjande politik. Men inte nog med det så ska de efter nästa val tvinga fler mammor i utsatta områden rakt ut i arbetslöshet.

Skapar arbetstillfällen

Under förra mandatperioden hade Vänsterpartiet inflytande över den socialdemokratiska regeringspolitiken, vilket ledde till stora försämringar av Rut-reformen. Under den här mandatperioden har vi liberaler inte bara återställt försämringarna. Vi har sett till att taket höjts från 50 000 kronor till 75 000 kronor.

Vi kommer inte acceptera att kvinnorna tvingas tillbaka till en svart marknad eller ett vänsterpartistiskt förmyndarskap.

Det innebär att fler arbetstillfällen skapas. Jag har pratat med flera Rut-företag och alla säger samma sak. Tack vare höjningen i taket kommer de våga återanställa medarbetare som blivit av med sina jobb under pandemin och nyanställa fler medarbetare.

I dessa kristider har vi inte råd att avstå reformer som leder till minskad arbetslöshet. Inte minst i utsatta områden om vi ska klara av integrationen på arbetsmarknaden.

Ge besked om samarbete

Vi liberaler vet att vägen till frihet går via den egna plånboken. Vi kommer inte acceptera att kvinnorna tvingas tillbaka till en svart marknad eller ett vänsterpartistiskt förmyndarskap.

Ska Sverige bli ett möjligheternas land för alla så måste vi börja synliggöra kvinnorna och se deras fantastiska inneboende drivkrafter att försörja sig själva och sina barn.

De partier som värnar om arbetslinjen och ser företagen som viktiga jobbskapare måste ge besked om de har råd att samarbeta med ett parti som vill det motsatta.

Nämnda personer

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

Ulla Andersson

Tidigare riksdagsledamot (V)
Förskollärare (Högskolan i Gävle)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00