”Det räcker inte att sparka på kommunerna”

Riskerna blir större än man tänkt för flera av de kommuner där det sker stora industrisatsningar. Det konstaterar Rikard Eriksson som just nu bedriver ett forskningsprojekt om samhällsomvandlingen i norra Sverige. Han menar också att regeringar oavsett partifärg hittills har varit alltför passiva. 

”Det blir mycket större risk hos kommunerna. Och det är genomgående på flera av de här platserna, men som allra tydligast i Skellefteåfallet”, säger Rikard Eriksson, forskare vid Umeå Universitet. 
”Det blir mycket större risk hos kommunerna. Och det är genomgående på flera av de här platserna, men som allra tydligast i Skellefteåfallet”, säger Rikard Eriksson, forskare vid Umeå Universitet. Foto: Umeå Universitet/Tomas Oneborg/TT
Louise Carlsson-Örning

Staten måste steppa upp för att se till att industrisatsningarna i norra Sverige leder till den samhällsutveckling man hoppas på. Det anser Rikard Eriksson, professor i ekonomisk geografi vid Umeå universitet, som just nu forskar om samhällsomvandlingen i norra Sverige. 

– Staten eller politiken tenderar att vara reaktiv. Någonting händer och sen försöker man laga efter läget. Medan man måste ha en mer proaktiv hållning till utveckling. Det handlar om att skapa förutsättningar för att hantera förändringar, säger han till Altinget. 

Eriksson menar att det inte räcker att delegera ansvar till kommunerna, staten måste också se till att det finns förutsättningar.

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00