Det har aldrig gått sämre för S 

KOMMENTAR. Det är fortfarande oklart vilka som ska bilda regering. Men det som står klart redan nu är att Socialdemokraterna gör sitt sämsta val i modern tid.

Vallokalerna har stängt. Det svenska folket har sagt sitt. Nu väntar ett trixande och fixande för att få till en regering som kan få igenom sin politik. Vem det blir som får den rollen på sina axlar återstår att se. Men vad som står klar redan nu är att Socialdemokraterna har gjort ett historiskt dåligt val.  

 

Nöjda med valspurten

För det går inte att se det på annat sätt. Socialdemokraterna landar enligt valnattens preliminära på 28,4 procent. Det är partiets sämsta valresultat sedan det proportionella valsystemet infördes i Sverige.  Även om socialdemokrater ikväll gärna framhåller att partiet har ökat under valrörelsen.  

– Socialdemokraterna gör sitt sämsta val i procent räknat i modern tid. Men det tror jag att många redan hade tecknat in. För eftersom opinionsläget har legat på 22-23 procent så kan det paradoxalt bli så att man känner lite uppvind i detta, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare, till Altinget på Socialdemokraternas valvaka.  

Fort utför...

Men om man jämför med tidigare val ser man en trend som pekar brant utför. För 24 år sedan med Ingvar Carlsson i valet 1994 fick Socialdemokraterna över 45 procent. Göran Persson nådde nästan 40 procent i valet 2002 och även Mona Sahlin (valet 2010) och Stefan Löfven (valet 2014) landade klart högre än kvällens siffror.  

Förklaringarna till tappet är naturligtvis flera. Att det har blivit fler partier och att Sverigedemokraterna har trätt in och ritat om den politiska kartan är dock den enskilt största.  

– I dag är det politiska landskapet förändrat. Skulle det här valresultatet stå sig tillhör ju ändå Socialdemokraterna i Sverige en av de starkare socialdemokratiska krafterna i Europa. Så allt är ju relativt men det är klart som socialdemokrat hade man ju gärna sett att det hade varit betydligt bättre siffror, säger Ulf Bjereld.  

Självbilden intakt

Frågan är om partiets självbild som statsbärande nu raseras? Nej, i alla fall inte om man ska tro SSU:s ordförande Philip Botström. Trots att det ser ut att bli i princip jämnt mellan blocken håller han en alliansregering för utesluten. 

– Det blir nog svårt för Ulf Kristersson både moraliskt och demokratiskt att försöka hävda att det ska bildas en ny alliansregering, säger han till Altinget.  

När det gäller Socialdemokraternas siffror så framhåller Botström att partiet har ökat under valrörelsen. Och han tror att partiet kommer att fortsätta regera. 

– Så här på valnatten gläds vi åt att vi är Sveriges största parti. Våra huvudmotståndare ser ut att tappa och det finns goda förutsättningar för oss att kunna bilda en handlingskraftig regering, säger Botström.  

Forrige artikel Unga och gamla moderater överens – Kristersson blir statsminister Unga och gamla moderater överens – Kristersson blir statsminister Næste artikel Moderaterna håller fast vid att Löfven bör avgå Moderaterna håller fast vid att Löfven bör avgå