Det händer i EU: Wikström kan bli ombudsman och förhandlingar om fiskekvoter

ÖVERBLICK. Två ministerrådsmöten återstår innan jul. Dessutom ska en ny EU-ombudsman väljas samt Lissabonfördragets 10-årsjubileum firas. Altinget ger dig en överblick över den kommande veckan i EU.

Måndag den 16 december

EU:s jordbruks-och fiskeministrar samlas för ministermöte. De ska diskutera fiskekvoterna för 2020 i Atlanten, Nordsjön och den östra delen av Östersjön. Efter ministrarnas diskussioner kommer förhandlingarna fortsätter utanför möteslokalen. Förhandlingarna antas bli svåra och pågå ända till tisdag kväll.

Under tiden fortsätter själva ministermötet, och på dagordningen för resten av dagen står jordbruksområdet. Ministrarna ska bland annat prata om en framstegsrapport om reform av den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2020.

EU-kommissionär Ylva Johansson besöker Danmarks minister för utrikesfrågor och integration Mattias Tesfaye (S) i Köpenhamn. Under besöket ska Johansson också träffa Folketingets Europautskott.

I Strasbourg möts EU-parlamentarikerna under veckan för årets sista plenarsammanträde.

Tisdag den 17 december

Ministrarna för jordbruk och fiske fortsätter förhandlingarna om fiskekvoter för 2020.

I Strasbourg ska EU-parlamentet välja en ny ombudsman. De har fem kandidater att välja mellan – bland dessa den nuvarande ombudsmannen, Emily O’Reily och svenska Cecilia Wikström som var EU-parlamentariker för Liberalerna mellan 2009 och 2019.

Dagen bjuder också på en debatt om rättsstatsprincipen och mediefriheten på Malta i kölvattnet av av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia.

Under dagens sammanträde ska parlamentarikerna också diskutera missbruk av EU-medel samt be EU-kommissionen att ta fram ett förslag om bättre skydd av EU:s pengar.

I London samlas det nyvalda brittiska underhuset för första gången efter parlamentsvalet i torsdags. Överst på dagordningen står bland annat valet av ordförande för underhuset.

Onsdag den 18 december

I december är det 10 år sedan Lissabonfördraget trädde i kraft. Det var den 1 december 2009 och det uppmärksammas i dag under plenarsammanträdet.

Både Europeiska Rådets ordförande, Charles Michel, och kommissionsordförande Ursula von der Leyen deltar i EU-parlamentets firande av 10-årsjubileet.

Därefter kommer de också att delta i en utvärdering av förra veckans EU-toppmöte där man bland annat lyckades få alla medlemsländer, undantaget Polen, att förpliktiga sig till ett klimatneutralt EU till 2050.

Torsdag den 19 december

Det är dags för årets sista ministerrådsmöte innan julledigheten. Det är miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och hennes kollegor som deltar i miljörådsmöte i Bryssel. De väntas bland annat anta en så kallad rådsslutsats om en global ram för biologiska mångfald efter 2020. 

De ska dessutom diskutera den nya EU-kommissionens miljö- och klimatpolitik med förste vice ordförande med särskilt ansvar för den gröna given, Frans Timmermans, och miljökommissionär Virginijus Sinkevičius.

Under torsdagen är Ylva Johansson i Budapest där hon ska träffa Ungerns inrikesminister Sándor Pintér.

I London öppnas underhuset officiellt av drottning Elizabeth. Hon ska hålla det traditionsenliga Queens Speech där regeringens politiska program presenteras.

Artikeln är översatt från Altinget.dk. Översättare: Amanda Bergland.

Forrige artikel Svenskt näringsliv rekryterar tidigare partisekreterare Svenskt näringsliv rekryterar tidigare partisekreterare Næste artikel Toppolitiker stängs av från egna partiet Toppolitiker stängs av från egna partiet