Det händer i EU: Tre EU-länder diskuterar Syrien med Turkiet

ÖVERBLICK. Frankrike, Turkiet, Tyskland och Storbritannien ska prata om Syrien och Ylva Johansson (S) har sin första arbetsdag som EU-kommissionär. Här får du Altingets överblick över den kommande veckan i EU.

Ylva Johansson (S) under utfrågningen i EU-parlamentet. Den här veckan gör hon sin första arbetsdag som EU-kommissionär.
Ylva Johansson (S) under utfrågningen i EU-parlamentet. Den här veckan gör hon sin första arbetsdag som EU-kommissionär.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Måndag den 2 december

Den nya kommissionsordföranden Ursula von der Leyen börjar sina fem år som EU-chef med en resa till Madrid. Här ska hon tala vid öppningen av FN:s Cop25 som börjar i dag och pågår i två veckor.

Under måndagen inleder också Ylva Johansson (S) sitt uppdrag som migrations- och inrikeskommissionär.

I Bryssel ska infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på ett ministermöte. Han ska tillsammans med sina europeiska kollegor diskutera det transeuropeiska transportnätet, digitala transporttjänster, direktiv om vägavgifter och det europeiska gemensamma luftrummet.

Han är dock inte den enda svenska ministern som är i stan. Både inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) är på plats för att delta i rådet för rättsliga och inrikes frågor (RIF).

Tisdag den 3 december

Morgan Johansson (S) är kvar i Bryssel till den andra dagen av rådsmötet för rättsliga och inrikes frågor. Under denna dagen ska ministrarna bland annat enas om rådets position gällande delgivning av handlingar och bevisupptagningsförordningen.

Under tiden pågår också ett ministerrådsmöte om telekommunikation där de europeiska ministrarna bland annat ska tala om utvecklingen av 5G-nätverk i Europa.

I London är stats- och regeringscheferna från Nato-länderna samlade inför ett toppmöte som samtidigt ska markera försvarsalliansens 70:e år. Som en del ur dagens program ska ministrarna möta den brittiska drottningen Elizabeth.

Vid sidan av toppmötet ska fyra ledare också diskutera Syrien. Det gäller Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Europaparlamentet ska senare i december välja en euroepisk ombudsman och inför detta ska de fem kandidaterna i dag presentera deras prioriteringar i ett offentligt samråd i Europaparlamentet. Bland kandidaterna finns bland annat irländska Emily O’Reilly och Cecilia Malmström, EU:s förra handelskommissionär. 

Onsdag den 4 december

Det har blivit dags för Ursula von der Leyen och den nya EU-kommissionen att presentera resultatet av mötet för EU-journalisterna under ett pressmöte i EU-kommissionens säte Berlaymontbyggnaden.

Finansministrarna från alla euroländerna samlas till möte i Bryssel, där de bland annat ska diskutera statusen för arbetet med en gemensam bankunion.

Torsdag den 5 december

EU:s ekonomi- och finansministrar möts. De ska bland annat godkänna ministerrådets arbetsplan för klimatinsatsen, diskutera en förstärkning av bankunionen och anta rådets slutsatser om bekämpningen av penningtvätt.

Europaparlamentets ordförande är tillsammans med ledarna för parlamentets politiska grupper i Zagreb där de ska diskutera det kommande kroatiska EU-ordförandeskapet. Kroatien tar över ordförandeskapet den 1 januari och det är första gången landet innehar ordförandeskapet.

Fredag den 5 december

Med en vecka kvar till det brittiska parlamentsvalet möter den nuvarande brittiska premiärministern Boris Johnson ledaren för det stora oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn, i en debatt på den nationella TV-kanalen BBC.

Artikeln är översatt från Altinget.dk. Översättare Amanda Bergland.

Nämnda personer

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

Morgan Johansson

Vice ordförande i utrikesutskottet (S)
Fil. kand i statsvetenskap (Lunds uni., 1993)

Tomas Eneroth

Riksdagsledamot (S), vice ordförande riksbanksfullmäktige
Sociologi och statsvetenskap (Högskolan Växjö 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00