Det händer i EU: Kommissionens slutprov och Tusks sista arbetsdag

ÖVERBLICK. Denna veckan avgörs om Ursula von der Leyens nya EU-kommission kan ta över Berlaymontbyggnaden den 1 december. Och Charles Michael tar officiellt över som ordförande för det Europeiska rådet. Här får du Altingets överblick över den kommande veckan i EU.

Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

Måndag den 25 november

Uppmärksamheten riktas mot Strasbourg där det denna vecka är plenarsammanträde. Under måndagen kommer parlamentarikerna att debattera hur EU ska gå tillväga för att inta en frontposition i kampen mot klimatförändringarna.

Tisdag den 26 november

Det kommande EU-toppmötet i december står på dagordningen i Strasbourg. Tillsammans med vice ordförande Frans Timmermans och representanter från det finska EU-ordförandeskapet ska parlamentarikerna diskutera Europaparlamentets förväntningar på toppmötet.

Onsdag den 27 november

Det har äntligen blivit dags för den kommande kommissionsordföranden Ursula von der Leyens EU-kommission att genomgå sitt slutliga test. Dagen börjar med att von der Leyen presenterar sina kommissionärer och den nya EU-kommissionens politiska prioriteringar.

Därefter får parlamentarikerna möjlighet att debattera EU-kommissionen med kommande ordförande innan det hela avslutas med den avgörande omröstningen. Med enkel majoritet ska EU-parlamentet ta ställning till om den kan godkänna den samlade EU-kommissionen.

Om det blir ett ja tillträder Ursula von der Leyen och de övriga kommissionärerna redan på söndag.

Förra veckan lyckades Europaparlamentet, EU-kommissionen och medlemsländerna att enas om EU-budgeten för nästa år. I dag ska Europaparlamentet rösta om budgeten. När den är godkänd ska den skrivas under av parlamentets ordförande David Sassoli.

Torsdag den 28 november

Konkurrenskraftsrådet sammanträder för att diskutera konkurrenskraft för den inre marknaden. Vid mötet ska ministrarna bland annat behandla ett förslag om kollektiva åtgärder inom konsumentområdet.

Dessutom kommer ministrarna diskutera ett förslag om stora företag ska lämna ut information om företagsskatt.

Under kvällen möts Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, Labours partiledare Jeremy Corbyn och Liberaldemokraternas partiledare i en tv-debatt. 

Fredag den 29 november

Efter fem år som ordförande över EU-cheferna har Donald Tusk sin sista arbetsdag. Under dagen sker ett officiellt överlämnande av ordförandeskapet för Europeiska rådet till Charles Michel.

Riksdagens EU-nämnd har sammanträde inför kommande vecka, då inrikesminister Mikael Damberg (S) och energiminister Anders Ygeman (S) ska på rådsmöten i Bryssel, bland annat med fokus på att täppa igen ambitionsluckan i de nationella energi- och klimatplanerna.

Artikeln är översatt från Altinget.dk. Översättare Amanda Bergland.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00