Skolinspektionen kritiserar drogtester på skolor

KORTNYTT. Flera gymnasieskolor har infört drogtester och på vissa yrkesprogram kan man bli utan praktik om man inte lämnar negativa provsvar. Men Skolinspektionen avråder skolorna från testa eleverna.

Drogtester har införts på flera gymnasieskolor runt om i Sverige. Senast ut är Karlskrona kommun. De vill testa alla elever som börjar första årskursen på kommunala gymnasium i höst. Även Norrköpings kommun har infört slumpmässiga, frivilliga drogtester till alla som börjar yrkesprogram på kommunala gymnasium. 

– Var man än är i Sverige så är droger en del av det svenska samhället. Vi ser att droger förekommer på skolan, vi har elever som håller på med droger på fritiden och det är klart att det förs med in på skolan, säger Anders Palmgren, verksamhetschef för gymnasiet i Norrköping, till TT.

Läs också: Friskolor lägger mindre pengar på elevhälsa än kommunala skolor

Testerna är frivilliga och är då lagliga enligt Justitieombudsmannen. Men om eleverna inte lämnar drogtester riskerar de att inte få delta i exempelvis praktik. 

Myndigheten avråder 

Skolinspektionen avråder dock skolor att göra drogtester på eleverna. Myndigheten anser att det är svårt att avgöra om eleven verkligen gör drogtestet frivilligt. Eleven befinner sig i beroendeställning till skolpersonalen och kan misstänkliggöras om den nekar att lämna prov.

Enligt intervjuer med drogtestande skolor är det runt 1-5 elever per år och skola som testas positivt. På vissa skolor måste de lämna ett eller flera negativa provsvar innan de får delta i riskfyllda moment på yrkesprogrammen igen. 

Läs också: Kommun hotar med böter till skolkande elever

Trots att få testas positivt, tycker flera skolor att de fyller ett syfte.

– Vi har byggprogram, elprogrammet och fordon. Det räcker med att vara ute i verkstan på de här tre programmen för att du ska kunna göra dig riktigt illa, säger Mattias Rådmark, rektor på Ystads gymnasium, till TT.

Forrige artikel Apotek ska börja varna för miljöfarligt läkemedel Næste artikel Dålig tillgänglighet i vallokaler