Debatterade nedlagd utredning – trots att den inte lagts ner

I tisdagens interpellationsdebatt om bostadspolitiken fick regeringen kritik för att ha lagt ner utredningen Ordning och reda på hyresbostadsmarknaden. Andreas Carlson (KD) svarade att det handlar om en prioritering. Men utredningen pågår för fullt. 

Under tisdagens interpellationsdebatt fick regeringen kritik för att ha lagt ner en utredning som pågår för fullt. 
Under tisdagens interpellationsdebatt fick regeringen kritik för att ha lagt ner en utredning som pågår för fullt.  Foto: Henrik Montgomery / TT
Louise Carlsson-Örning

Markus Kallifatides (S) gick i tisdagens interpellationsdebatt till skarp kritik mot regeringen och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) om beslutet att lägga ner Boendesegregationsutredningen, Utredningen om att motverka social dumping och utredningen Ordning och reda på hyresbostadsmarknaden. 

Men Helena Henriksson, som är huvudsekreterare för utredningen Ordning och reda på hyresbostadsmarknaden (2022:21), berättar för Altinget att den pågår enligt plan och att man inte fått något beslut om att den ska avslutas i förtid.  

– Vi blev lite överraskade, och ministern hade ju inte heller helt koll på vilka utredningar han lagt ner, säger Helena Henriksson. 

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) protesterade inte mot kritiken utan förklarade att nedläggningen av de tre utredningarna handlade om en prioritering för regeringen. 

– Det finns inga ursäkter. Det är jag som har sagt fel, en totalpudel från mig, säger Markus Kallifatides (S) när Altinget pratar med honom efter utfrågningen för att följa upp uppgifterna. 

Utredningen ska redovisa sitt betänkande senast den 27 oktober 2023 och nyligen har en expertgrupp tillsatts i utredningen som ska ha sitt första möte i nästa vecka. 

De utredningar som regeringen har lagt ner som har beröring på bostadspolitiken är utredningen om minskad boendesegregation (2022:116), utredningen om ett statligt ägt fastighetsbolag (2022:51), utredningen att motverka social dumpning (2022:56), samt utredningen om Vita certifikat (2021:82).