Debatt: Otillräckligt att svenska statsråd hyllar ungas engagemang

DEBATT. Svenska statsråd må komma att hylla Greta Thunbergs tal på World economic forum i Davos, men trovärdigheten är större om de ber om ursäkt och lovar att agera kraftfullt nu, skriver Ulf von Sydow.

Ulf von Sydow
Tidigare ordförande i svenska Naturskyddsföreningen, klimat- och hållbarhetskonsult


World economic forum (WEF) möts i Davos i veckan. Många fnyser åt den här formen av "Top business"-sammankomster och har uppfattningen att det som kommer att avhandlas är ”more of the same”.

WEF:s "The global risks report 2020" presenterades häromdagen, en viktig underlagsrapport. Det är femtonde året som rapporten tas fram. De första åren var de största riskerna oljeprisfall, börskrascher och pandemier. Den första "Environmental risk" dök upp år 2011 och de har därefter blivit allt fler.

År 2020 är samtliga "5 top global risks" miljörelaterade: misslyckat klimatarbete (det vill säga Parisavtalets genomförande), extremväder och förlust av biologisk mångfald. År 2015 försvann den sista ekonomiska risken från listan – arbetslöshet.

Stora förluster

Klaus Schwab, grundare och ordförande för WEF, förklarar skiftet i fokus bland annat med att "... One likely reason is the “Greta Thunberg” effect. The young Swedish climate activist has reminded us that adherence to the current economic system represents a betrayal of future generations, owing to its environmental unsustainability.”

Den 19 januari, presenterade WEF rapporten "Why the crisis engulfing nature matters for business and the economy" och där står att läsa att "... mer än hälften av världens totala BNP – är måttligt eller mycket beroende av naturen och dess tjänster och är därför utsatta för förlusten av natur.”

För 13 år sedan presenterades den så kallade Sternrapporten "The economics of climate change" (Nicholas Stern okt 2006) och en av slutsatserna är "att om vi inte agerar kommer klimatförändringarnas totala kostnader och risker att motsvara minst en femprocentig förlust av världens BNP, brutto national produkt, per år, nu och för all framtid. Om man vidgar skalan av risker och följder, skulle skadorna kunna stiga till 20 procent av BNP eller mer." Stern deltar i Davosmötet.

Den eviga mötesserien

Klimatmötet i Madrid misslyckades och FN:s generalsekreterare António Guterres tvingades ännu en gång säga att "a point of no-return on climate change is in sight and hurtling toward us". Hoppet ställs nu till nästa möte i Glasgow i november, nummer 26 i den eviga mötesserien. WEF talar om år 2020 som det nödvändiga året för att vända utvecklingen.

Makten jublar

I den här kontexten är det intressant att komma tillbaka till fenomenet Greta Thunberg och "Fridays for future". Vid FN-mötet i september år 2019 ställde Thunberg frågan "How dare you?" till den samlade kadern av världsledare. Hon möttes av stående ovationer.

Hur vanligt är det att personer som innehar den största globala makten jublar och applåderar då de blir rejält utskällda? Var detta ett uttryck för att en ung kvinna – och miljontals supportande yngre människor – egentligen inte ses som ett hot? Vore inte det naturliga att de böjt sina nackar och skamset flackat med blicken? Mot bakgrund av resultatet i Madrid hade det varit naturligare.

Fridays for future

Nu kommer Greta Thunberg att tala även i Davos, vilken reaktion kommer vi då att få se från världens mäktigaste? Kanske kommer det här märkliga spelet att upprepas. Det är självklart politiskt korrekt att det blir så. Ord har makt. Att marknadsföra en person – Greta med hela världen – som framför budskapet från den samlade vetenskapen som varande en "aktivist" gör att åsikterna positioneras som varande ett motstånd mot det normala.

Men "Fridays for future" utgör inget hot, det för ingen väpnad kamp, de tar inte ens till civil olydnad. Det är den rörelse som Greta Thunberg så framgångsrikt leder som bör betecknas som det normala.

Begreppet klimataktivism borde snarare tillskrivas de ledare och de fossilförespråkare som, med öppna ögon och gapande plånböcker, rimligen ser att deras förnekelse är en aktivism – en motståndshandling mot förändring. De leder ett motstånd mot det som måste ses som det normala, nämligen att agera mot klimatförändringar som gör att de globala kostnaderna och det globala lidandet för oss allt närmare de "tipping points" som António Guterres ofta tvingas tala om.

"Städa bättre"

I framhärdandet av den svenska klimatpolitiken pekar vi gärna finger åt andra, även de som är globalt sett framstående ekonomier. Om den svenska höga svansföringen ska vara trovärdig, där vi alla medborgare på klotet ska ha samma rättigheter och skyldigheter, så måste regeringen städa bättre framför egen dörr.

Sverige som ett av världens rikaste länder ligger för närvarande bland de allra största utsläpparna per capita, då de konsumtionsbaserade utsläppen räknas in. Alla andra sätt att räkna är orimligt.

Märkligt

Flera av de svenska statsråden brukar hylla de yngres engagemang och kravställande, samt känna en stolthet att "Friday for futures" ledare är en ung svensk kvinna.

Men mot bakgrund av att kunskapen och de ekonomiska effekterna har funnits så tydligt sedan Sternrapporten 2006, och egentligen ända sedan svensken Svante Arrhenius för drygt hundra år sedan presenterade första klimatmodellen som visade på temperatureffekter av koldioxidutsläpp, är det märkligt att våra utsläpp har så svårt att vika nedåt.

"Vi ber om ursäkt"

Svenska statsråd och näringslivsrepresentanter må komma att hylla Greta Thunbergs tal på World economic forum men trovärdigheten är större om de meddelar att: Visst, vi har vetat om vad som håller på att hända bra länge nu och vi ber om ursäkt för den sena och otillräckliga reaktionen. Vårt löfte till er unga här och nu är att vi kommer att agera kraftfullt och utan fördröjande så att de brister som det Klimatpolitiska rådet påtalat i den svenska klimatpolitiken åtgärdas.

Forrige artikel V: Finansministern agerar emot öppenhet och transparens V: Finansministern agerar emot öppenhet och transparens Næste artikel Greenpeace: Viktiga steg kvar när Linde ska skydda världshaven Greenpeace: Viktiga steg kvar när Linde ska skydda världshaven
 • Rapportera

  Alvar Nyrén · Analytiker

  Pseudoscience

  Det som är otillräckligt är att politiker, journalister, vetenskapsmän och medborgare inte synar fakta i klimatfrågan. Fakta från verkligheten och inte propaganda och gissningar/modeller från grupper som har rädsla som affärsmodell:

  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/det-teoretiskt-om%C3%B6jliga

 • Rapportera

  Hans Lönn · Civilingenjör

  På tal om att städa framför egen dörr!

  Bästa Ulf von Sydow!
  Tidigare ordförande i svenska Naturskyddsföreningen, klimat- och hållbarhetskonsult
  Jag kastade mig över din skrivning för att samla så mycket galla som möjligt att spy över dig! Men jag fick inte någon dålig smak i munnen ens! Du var nyanserad och duktig! Men EN en sak kan jag inte låta bli att förstärka - vi måste städa framför egen dörr! Och då vill jag bara påminna om SNFs totala feltänk! Jag ville en gång i tiden lära Svante Axelsson och SNF hur man gör det bästa utsläppsavdraget för växthusgaser. Energieffektivisering! Lönsamt med avkastningar på mellan 50 och 100 % och 30 % mindre energianvändning! Men Svante var inte intresserad för jag var för kärnkraft! Hur skall vi komma någon vart på den väg som Greta vill staka ut åt världen när våra beslutsfattare är totalt oanständigt felprogrammerade?

 • Rapportera

  Hans Lönn · Civilingenjör

  Till Alvar Nyrén!

  Det är så utomordentligt tråkigt att se ditt inlägg! Det spelar i din värld ingen roll om 98 % av alla seriösa forskare tycker sig ha funnit bevis för att vi står inför en klimatkris! Det är sådana typer som du som gör att Gretas budskap blir ännu mera angeläget! Och det är du som "legitimerar" Trumps löjliga snack om att med optimism kommer allting att lösa sig utan åtgärder!

  Det verkar som om du har en större tillgång till olika källor än jag så jag ber dig att verifiera en i sammanhanget mycket relevant fakta! Jag var för drygt 20 år sedan och lyssnade på Bert Bolin på Naturhistoriska riksmuseet. Han redovisade slutsatserna från 100 000 borrkärnor från isen i Arktis. Kärnorna finns fortfarande frusna i stora förråd i USA. Av kärnorna kunde man utläsa vad som hänt på klotet de senaste 100 000 åren! Man kunde se när de stora vulkanutbrotten varit m.m. och hur temperaturerna varierat och CO2- halterna varierat genom åren! Det syntes tydligt att vi var på väg in i en ny istid sedan ca 5 à 10 000 år tillbaka! Men så kom industrialiseringens början i mitten 1750-talet och temperaturen och antalet ppm CO2 steg försiktigt några århundraden framåt! I mitten på 1950-talet så "exploderade" alla värden! Beroende på skalorna på axlarna så steg kurvorna nästan lodrätt till senaste sekelskiftet! En slutsats av detta är alltså att temperaturstegringarna är mycket större om de jämförs med vad de skulle ha varit, eller?

  Och nu till den relevanta frågan? Tror du att Bert Bolin stod och fabulerade om allting? En förbannad lögn och medvetet manipulerande med vetenskapliga fakta alltså! Och var finns hans fantastiska diagram och analyser idag? Undanstoppade och/eller stulna för att alla klimatskeptiker skall ostört få hålla på med sitt förnekande? Jag har efterlyst hans vittnesmål men inte lyckats få fram det!

  Och så tar vi det där med att havsytorna skall stiga så ofantligt! De stiger så klart hela tiden med några cm varje år men jag betvivlar att dåtidens forskare hade riktigt klart för sig att eftersom man för många år sedan kunde ta sig med U-båt under Nordpolen så flyter isarna där! Och det vet väl alla nuförtiden att om isen ligger och flyter i vattnet och smälter så stiger inte vattenytan med en enda cm? Vattnet stiger bara om isen smälter som ligger på land! Så din bevisföring kring havens vattennivåer kan du skippa!

  Sedan vill jag bara avsluta med litet erfarenhet ur egen fatabur! Det finns ett begrepp som heter graddagar för oss som jobbar med energieffektivisering! SMHIs gamla statistik grundade sig på perioden 1931 - 60! När jag skrev en handbok om energieffektivisering 1984 hade jag beställt jag en ny statistik för åren 1960 till 1978 för att temperaturutvecklingen gjorde att det blivit mycket varmare! Och jag garanterar dig att den fortsätter för varje år! Kom nu inte med det triviala påståendet som alltid används - det där säger ingenting om framtiden med en så kort mätserie i nutid! När jag flyttade till Åre 1988 var det regelmässigt minus 38 grader i dalen varje vinter! Nuförtiden får man vara glad om det är minus 7 några nätter så att snökanonerna kan köras! 2050 är Åre inte en skidort längre med stor säkerhet!

 • Rapportera

  Alvar Nyrén · Analytiker

  Fakta

  Källorna är redovisade och det är från NOAA/NASA och SMHI. Havsnivåerna hittar du lätt på många andra ställen också och falsarierna är inte jag som påstår utan klimatforskare och professorer. Och nu även erkända i flera fall. Du verkar lika förblindad som de flesta journalister. Om möjligt.
  Fakta är svårare att prata bort än att spekulera i det ena eller andra.

 • Rapportera

  Hans Lönn · Civilingenjör

  Typiskt!

  Och var hittar jag din kommentar om Bert Bolins förmodade fakta? Havsnivåerna behöver vi som sagt inte gagga om!

 • Rapportera

  Alvar Nyrén · Analytiker

  Bert

  Och vad är dina kommentarer från refererade nutida forskares uppfattning och fakta, inkl erkännanden av förfalskngar?

 • Rapportera

  Hans Lönn · Civilingenjör

  Alvar!

  Jag vill inte i nuläget lägga ner någon tid på att analysera alla lögner, manipuleringar av fakta från klimatskeptiker och andra förrän jag måste! Och det skall jag göra när du svarat mig om mina frågor om Bert Bolin! Allt ert pladder faller nämligen till marken om du kan ta fram Bert Bolins fakta! Men jag förstår att du värjer dig för det vore ju för pinsamt om hela ert dravel faller!

 • Rapportera

  Alvar Nyrén · Analytiker

  Jo,jo!

  Jag överlåter till läsarna att bedöma och jämföra fakta från verkligheten med utsagor från förr.
  Läs gärna professor Petterssons webbok eller köp boken:
  https://falsktalarm.se/onewebmedia/Falskt%20Alarm%20full%20web%20version%2020190219.pdf
  alt webbok/bok:
  https://klimathotet.com/
  Lycka till!

 • Rapportera

  Hans Lönn · Civilingenjör

  Jojon ALvar!

  Då är jag i alla fall mycket säker på att du inte har rent mjöl i påsen eftersom du nobbar att ta fram Bert Bolins grundläggande fakta! Eller att ens kommentera det! Tack för hjälpen att äntligen få bekräftat att ni bara hela tiden försöker manipulera eller förtiga fakta! Beklämmande!

 • Rapportera

  Hans Lönn · Civilingenjör

  Framtiden har ingen Pythagoras sats!

  Visst är det så att det är svårt att sia om framtiden som alla dina vittnesmål handlar om! Jag har bara siat om Åre som skidort och tyvärr är både du och jag döda då så vi får aldrig veta! Min framtidsanalys handlar bara om att det med all säkerhet kommer att för varje år som går bara bli sämre och sämre! Jag har inte sagt att världen kommer att gå under! Men nu är det faktiskt så att den gode Bert Bolin hade klart för sig vad som hade hänt tusentals år tillbaka! Och han kunde då dra slutsatsen om att temperaturförhöjningarna redan hade kommit och skulle öka liksom antalet ppm! Redan Svante Ahrenius hade ju klart för sig att CO2-halten skulle påverka klimatet! Vi har alltså facit många år tillbaka och skall så klart utgå från det och inte hålla på och gagga om några avvikelser i nutid! Och än en gång mycket stort tack för att du nu bekräftat att du och alla andra klimatförnekare inte vill ta fram i ljuset det som Bert Bolin lärde mig! Det visar hur sjukt ni är ute!

 • Rapportera

  Alvar Nyrén · Analytiker

  Läs och förstå

  Det märks att du ej läst och förstått. Det är klart att Bert Bolin hade fel. Han hade fel så det skriker om det. Därför att fakta visar något annat. Det kallas falsifierad vetenskap. Du verkar helt faktaresistent.

 • Rapportera

  Hans Lönn · Civilingenjör

  Alvar Nyrén - läskunnig?

  Nu blir jag mycket störd av ditt agerande! Men jag vet nu att du tillhör den där totalt nollställda klicken av nollor som när de inte har några argument längre tar till att kreti och pleti sysslar med falsifierad vetenskap!! Det spelar ingen roll om de så är professorer på ansedda universitet eller ledamöter av vetenskapliga akademier! Läs först på länken om Bert:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Bert_Bolin

  Då kan du t.ex. lära dig att han var professor i meteorologi vid Stockholms universitet mellan 1961 och 1990, en av grundarna av FN:s klimatpanel IPCC och var dess första ordförande, mellan 1988 och 1998 och han tilldelades även det amerikanska meteorologisamfundets finaste utmärkelse Carl-Gustaf Rossby-medaljen 1984!

  Du framstår enbart som löjlig som har mage att yttra dig på detta sätt över hans gärning! Tror du verkligen att han skulle haft sin föreläsning för mig och 100 andra och redovisat alla diagram och mätningar som bara var påhittat fejk? I så fall är du rent sjuk!

  Men du får en sista chans innan jag lägger in dig i lådan för blåsta idioter! Tala om för mig vad som var fel i hans analyser! Och framför allt vilka mätvärden som var fel! Det räcker inte med att bara som alla andra klimatskeptiker bara säga att man har helt fel! Det är på en alldeles för låg nivå! Kom med fakta!

 • Rapportera

  Alvar Nyrén · Analytiker

  Förr i tiden

  Du får nog läsa på lite och uppdatera dig. Mycket har hänt i verkligheten senaste åren och många falsarier har avslöjats. Du har lite lektyr att börja med som sagt och ett annat viktigt inlägg finns på:
  https://www.youtube.com/watch?v=K4S2QHK0DIg&fbclid=IwAR2KcSb_LYmtwDE8s5hLu6liugOX1eUEgkgHSjxI7XzN-iYZpqpRqjEeEj0

 • Rapportera

  Hans Lönn · Civilingenjör

  Tyvärr!

  Det där nonsens- eller plojprogrammet överstiger min förmåga att fånga upp några nyanser på engelska! Kom som sagt gärna med något seriöst som jag nu efterlyst länge! Du svarar aldrig på mina frågor! Har du ingen seriös länk som sågar Bert vid fotknölarna? Och den skall vara seriös och inte något dravel om att IPCC bara är shit!

 • Rapportera

  Alvar Nyrén · Analytiker

  Svar

  Jo, du har fått svar varför Bolin har fel och överspelad, enligt mina slutledningar, och redovisningar. Du får gärna tycka annorlunda, men blunda inte för fakta ang ex temperaturer.
  Nu kan du fortsätta skälla vidare. Jag är klar.

 • Rapportera

  Hans Lönn · Civilingenjör

  Snälla?

  Jag måste vara litet slö eller dum i kolan men jag har inte en aning om vad som du skulle ha delgivit mig som vetenskapligt stöder att Bert har fel! Skicka den länken i så fall! Annars är vi helt överens om att vårt meningsutbyte inte leder till någonting för du tillhör en totalt felstyrd minoritet i vår sjuka värld!

 • Rapportera

  Alvar Nyrén · Analytiker

  Tack

  Du är alltför vänlig!

 • Rapportera

  Johanna Alskog

  Tänk på tonen

  Försök att hålla en trevlig ton i debatten. (Några av inläggen är raderade.)/Johanna A, Altinget

 • Rapportera

  Hans Lönn · Civilingenjör

  Snälla Johanna?

  Vad jag förstår så har du bara tagit bort det där med Alvars råd om att jag skulle ta någon medicin och mitt svar om knark? Är det något mera? Det kan ju vara bra att lära sig var gränsen går!

 • Rapportera

  Hans Lönn · Civilingenjör

  Johanna!

  Du får gärna svara mig på mail!