Debatt

Debatt: Härbärgen stänger – de som kan drabbas värst av corona står utan hjälp

DEBATT. Att leva på gatan innebär en utsatt livsstil och nu är deras situation värre än någonsin. Insatserna för att hjälpa dessa individer kan inte dras tillbaka utan behöver bli ännu starkare, skriver Jeanette Höglund från organisationen Vid din sida.

"De som tillhör riskgrupper och riskerar att drabbas allra värst av corona står nu utan hjälp och tak över huvudet då staten stänger härbärgen på grund av smittorisken."
"De som tillhör riskgrupper och riskerar att drabbas allra värst av corona står nu utan hjälp och tak över huvudet då staten stänger härbärgen på grund av smittorisken."Foto: Leif R Jansson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Jeanette Höglund
Grundare, Vid din sida


Äldre ska hålla sig hemma enligt Folkhälsomyndigheten, men var ska de äldre utan hem ta vägen? De som tillhör riskgrupper och riskerar att drabbas allra värst av corona står nu utan hjälp och tak över huvudet då staten stänger härbärgen på grund av smittorisken. 

Flera tillhör riskgrupperna

Svenskar isolerar sig, bunkrar matvaror och oroar sig över hälsan. Samtidigt glöms de allra mest utsatta bort, både av vanligt folk och politiker. På grund av risk för smitta stänger flera härbärgen i Stockholm. 

Stadsmissionen som mottar statliga bidrag är en av de som på grund av smittorisken stängt ner sina allmänna utrymmen. Convictus som dagligen besöks av cirka 200 hemlösa har stängt.  

De hemlösa vi möter vittnar om att de inte längre har en plats att sova för natten och de förlitar sig nu på kollektivtrafiken. Bland de hemlösa tillhör flera riskgrupperna med underliggande sjukdomar och en ålder över 70 år.  

"När vi behövs som mest"

Jag frågade i soppköket i går kväll om någon kände oro. En person svarade “Om jag får corona så kanske jag får komma till sjukhus och få vård och eventuellt få dö i en säng med lakan”

Jeanette Höglund
Grundare, Vid din sida

"Vid din sida" är en ideell organisation som är helt beroende av privata givare och vår soppköks-verksamhet stannar inte av utan växlar snarare upp. Vi ser att vi behövs ännu mer just nu. Så klart känner vi också oro och vidtar de åtgärder vi kan för att skydda oss och våra volontärer men vi kan samtidigt inte pausa vårt arbete när vi behövs som mest.

Kommunen bör prioritera

Just nu gör vi kommunens jobb. Eftersom Stockholm stad stänger de härbärgen man finansierar borde de stötta oss och andra volontära organisationer som håller öppet för att underlätta vårt arbete och det ökade trycket.

Jeanette Höglund, grundare av organisationen Vid din sida.
Jeanette Höglund, grundare av organisationen Vid din sida. Foto: Maria Östlin

Det borde vara prioriterat för kommunen att se till att de som har det allra svårast just nu har en trygg plats att vistas på där de också kan undvika smitta. 

"Få dö i en säng med lakan"

Att leva på gatan innebär en utsatt livsstil och nu är det värre än någonsin, då kan inte insatserna för att hjälpa dessa individer dras tillbaka utan behöver bli ännu starkare. 

Jag frågade i soppköket i går kväll om någon kände oro. En person svarade “Om jag får corona så kanske jag får komma till sjukhus och få vård och eventuellt få dö i en säng med lakan”.

 

Texten är uppdaterad. Uppgifterna om stängda natthärbärgen kommer från de hemlösa som organisationen möter i sitt arbete.

Dokumentation

Läs senare inlägg i debatten: 

Stockholms Stadsmission: Vi har inte stängt ner

Stockholms Stadsmission har inte stängt ner sina allmänna utrymmen som Jeanette Höglund påstår. Många av våra deltagare tillhör gruppen som riskerar bli mycket allvarligt sjuka vid smitta och det är extra viktigt att de får fortsatt hjälp av både civilsamhället och av staden, skriver Jonas Wihlstrand, Stockholms Stadsmission.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00